مشاور وزیر صمت: الگوی موفق مثلث توسعه اقتصادی و فرهنگی در خواف
مشاور وزیر صمت:
همانند قلعه گنج، الگوی مثلث توسعه اقتصادی و فرهنگی در خواف هم به خوبی طراحی و دنبال میشود
از اردیبهشتماه ۱۳۹۹ دانشگاه تهران (مجری طرح دکتر مهدی قربانی عضو هیات علمی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی) با همکاری شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان (معین اقتصادی خواف) طرحی ابتکاری با عنوان الگوی مثلث توسعه اقتصادی و فرهنگی با محوریت مدل جامع مسئولیت اجتماعی شرکتها آغاز کرده که در این طرح بیش از ۸۰ روستای شهرستان خواف با هدف تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی، جهش تولید و ارتقا تابآوری نظامهای اجتماعی-اکولوژیک تحت پوشش قرار گرفته است.
با توجه به اهمیت این طرح و نیز سابقه اجرای موفقیتآمیز آن در قلعه گنج کرمان، مینا راستی دانشجوی کارشناسی ارشد علوم ارتباطات دانشگاه تهران در حاشیه دیدار دکتر علیاکبر لبافی، مشاور وزیر صمت و دبیر نهاد مردمی اقتصاد مقاومتی خراسان رضوی از دانشگاه تهران به گفتوگو نشسته است که در ادامه میخوانید:
مشارکت مردمی جزو لاینفک الگوی مثلث توسعه خواف است
دکتر لبافی با اشاره به الگوی مثلث توسعه اقتصادی و فرهنگی گفت: این الگو اولین بار در سال ۱۳۹۳ با پیشنهاد مهندس رزم حسینی استاندار وقت استانهای کرمان و خراسان رضوی و وزیر فعلی صنعت، معدن و تجارت با همکاری دانشگاه تهران در شهرستان قلعه گنج به عنوان یکی از محرومترین مناطق کشور با رویکرد توانمندسازی روستاییان و شهرهای کمبرخوردار طراحی و اجرا شد.
لبافی با اشاره به نتایج درخشان اجرای این طرح در قلعه گنج، افزود: با بهره برداری از تجربه قلعه گنج، همان الگو امروزه با همکاری دانشگاه تهران در شهرستان خواف در دست اجرا است. مجری این طرح، دکتر مهدی قربانی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران است، اما حائز اهمیت است که در تمامی مراحل تدوین سند بالادستی، برنامهریزی، اجرا، نظارت و ارزیابی اقدامات، مشارکت مردمی در قالب کانونهای آبادانی و پیشرفت روستایی، جزو لاینفک این طرح بودهاند.
این الگو اساساً به دنبال تمرکز زدایی از تصمیمگیریها و ایجاد وحدت رویه است
مشاور وزیر صمت در ارتباط با بانیان توسعه در الگوی مثلث توسعه اقتصادی و فرهنگی بیان نمود که در استان خراسان رضوی ۱۷۰ «معین اقتصادی» در راستای احیای مسئولیتهای اجتماعی فعالیت داشتهاند.
وی کاهش تمرکزگرایی در تصمیمگیریها، ایجاد وحدت رویه و یکپارچگی در مناطق مختلف استان و تسهیل و رفع موانع و سرعت عمل در سرمایهگذاری و جذب سرمایهگذاران جهت جهش تولید را از اهداف اصلی این طرح برشمرد.
این مقام مسئول افزود: برای اجرای برنامهها و سیاستگذاریهای اقتصادی در مسیر توسعه اقتصادی، سازمانی با نام «سازمان نهاد مردمی اقتصاد مقاومتی خراسان رضوی» از سوی معینهای اقتصاد مقاومتی استان راه اندازی شده است که وظیفه ایجاد هماهنگی، اصلاح فرایند در مسیر حرکت به سمت توسعه متوازن، تسهیلگری و رفع موانع موجود در مسیر مجریان، نظارت و اخذ بازخورد و تهیه گزارشها از سیاستها و برنامههای ابلاغی را به عهده داشته باشد.
بیش از ۸۰ تفاهمنامه برای اجرای این طرح امضا شده است
دکتر لبافی با بیان اینکه که با هدف مشارکت بیشتر نهادها و سازمانهای مختلف در اجرای این طرح، بیش از ۸۰ تفاهمنامه و قرارداد اجرایی به امضا رسیده، عنوان کرد: با توجه به مسئله محوری تأمین آب شرب و آب کشاورزی در شهرستان خواف، از میان این تفاهمنامهها، ۵۸ تفاهمنامه در بخشهای تأمین منابع آب کشاورزی و آب شرب شامل لایروبی و مرمت قنوات، آبرسانی مشارکتی به روستاها، تأمین آب شرب سمت توسعه مسکن روستایی و اقدامات آبخوانداری و آبخیزداری منعقد شده است.
دبیر نهاد مردمی اقتصاد مقاومتی خراسان رضوی ادامه داد: ۱۲ تفاهمنامه نیز مربوط به اجرای مشارکتی پل باکسی در محور آبنماهای روستاها و تسطیح و زیرسازی جادههای مواصلاتی روستا، ۶ تفاهمنامه مربوط به بازنگری طرحهای هادی روستایی و ۴ تفاهمنامه در زمینه نهالکاری و احیای مشارکتی مناطق بیابانی منعقد شده است.
علیاکبر لبافی از انعقاد تفاهمنامههای دیگری میان فرمانداری، طرح مثلث توسعه اقتصادی و فرهنگی، معین اقتصادی، دستگاه اجرایی متولی و کانون آبادانی و پیشرفت روستایی خبر داد و گفت: ثبت جهانی آثار تاریخی شهرستان خواف، ساخت فضاهای آموزشی، زیباسازی ورودی روستاها، همکاری با ادارات مختلف شهرستان نیز از جمله این تفاهمنامهها هستند.
اجرای این طرح رونق تولید، کسبوکار و کارآفرینی وسیع را به دنبال خواهد داشت
مشاور وزیر صمت با بیان این نکته که در بخشهای رونق تولید، مدیریت چرخه کسبوکار و اشتغال در شهرستان خواف اقدامات متعددی نیز اجرا شده و یا در حال اجرا شدن است، از راهاندازی اپلیکیشنی تحت عنوان کوک (کارآفرینی و کسبوکار) در خوشههای آمایشی شهرستان خواف شامل کشاورزی، دامداری، صنعتی، خدماتی و صنایع دستی به صورت حضوری و آنلاین خبر داد و افزود: همچنین مرکزی برای ارائه خدمات رایگان مشاوره و رشد کسبوکار به کارآفرینان و مالکان آن در بخشهای بازاریابی، طرحنویسی کسبوکار و کارآفرینی افتتاح و راهاندازی شده است که همگی با همکاری و مشارکت تیمی از اساتید و محققان دانشگاه تهران در حال انجام میباشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: همچنین مقرر شده تسهیلات بانکی قرضالحسنه با هدف رفع موانع تولید و نظارت دقیق بر روند اجرای کسبوکارهای مبتنی بر زنجیره ارزش با هدایت مرکز مشاوره و رشد کسبوکار شهرستان خواف، اعطا شود. به همین منظور منابع مالی مورد نیاز برای راهاندازی کسبوکارهای روستایی با همکاری تمامی شرکتهای معدنی شهرستان خواف تأمین میگردد.
دبیر نهاد مردمی اقتصاد مقاومتی خراسان رضوی تأکید کرد: در حوزه آموزش و مهارتورزی برای اشتغال در رستههای شغلی کشاورزی، دامداری، صنعت، خدمات و صنایع دستی نیز از کلیه ظرفیتهای مالی و تخصصی استفاده خواهد شد تا ظرفیتسازی، صورت گرفته و افزایش بهرهوری در رستههای مختلف شغلی در شهرستان نیز محقق شود.
خواف رتبه اول را در میان صندوقهای خرد روستایی کسب کرده است
علیاکبر لبافی با بررسی عملکرد صندوقهای خرد روستایی در بین معینهای اقتصادی استان اعلام کرد: شهرستان خواف رتبه اول را در تعداد اعضا و میزان پسانداز کسب کرده است. تعداد اعضای صندوق در سه ماهه مردادماه تا پایان مهرماه به بیش از ۱۰ هزار نفر و میزان پسانداز اعضا به بیش از یک میلیارد تومان رسیده است که هر ماه این شاخصها افزایش مییابد.
وی در پایان تصریح کرد: ما به دنبال ایجاد یک اقتصاد جدید تحت عنوان اقتصاد روستا هستیم و موضوع شکلگیری کسبوکارهای روستایی با مشارکت مردمی از طریق ایجاد حسابهای سپرده روستایی در مدل مثلث توسعه اقتصادی و فرهنگی برای ما یک اصل است.
لازم به ذکر است؛ در شهرستان خواف نوعی بانکداری اجتماعی مبتنی بر الگوی قلعه گنج پیادهسازی شده است که میتواند در تثبیت و بهبود کسبوکار خرد روستایی مؤثر باشد و دسترسی روستاییان را به منابع مالی خرد تسهیل نماید.
نظر شما :