مروری بر نقش آفرینی دانشجویان دانشکدگان در مبارزات انقلابی مردم کرج

۱۶ بهمن ۱۴۰۲ | ۰۹:۵۷ کد : ۳۹۶۸۴ اخبار
تعداد بازدید:۸۲

دانشجویان کرج از آغاز نهضت اسلامی پشتیبانی خود را از جنبش اسلامی اعلام داشته و در فرایند مبارزه با رژیم پهلوی شهید هم داده بودند. اوج هم‌نوایی با نهضت اسلامی از سوی دانشجویان کرج، در سال ۵۷ بود. دانشگاه همیشه یکی از نقاط آغاز یا اختتام تظاهرات محسوب می‌شد و مردم و به‌خصوص دانش‌آموزان با سعی فراوان وارد دانشکده‌ها شده و با پیوستن به دانشجویان شور خاصی به فعالیت‌های ضدرژیم می‌بخشیدند.

دانشکده‌های کشاورزی و منابع طبیعی کرج، در مرکز این شهر واقع شده و در مجاورت بزرگ‌ترین دبیرستان، مسجد جامع و نیز امامزاده حسن قرار داشت. ازاین‌رو هرگونه خیزش و تحرک انقلابی از سوی دانشجویان به‌سرعت در میان مردم پخش می‌شد و نتیجه آن سرازیر شدن خیل جمعیت به دانشکده‌های فوق بود. در فضای پرالتهاب مبارزه با رژیم پهلوی، نیروهای انقلابی با خطرپذیری فراوان درصدد عبور از سد مأموران امنیتی و ورود به این دانشکده‌ها بودند تا در برنامه‌های انقلابی دانشجویان سهیم شوند.

از نیمه دوم سال ۵۷، و به‌خصوص از زمان اعلام حکومت نظامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی به عنوان یکی از مراکز مهم انقلابی، هم توجه مردم و گروه‌های انقلابی و هم ترس و نگرانی عوامل رژیم پهلوی را برانگیخت. آن موقع گارد دانشگاه در درب‌های غربی، شمالی و جنوبی دانشکده مستقر شده و رفت و آمد افراد را به شدت تحت کنترل داشتند. آنها تا فردی را نمی‌شناختند اجازه عبور به او نمی‌دادند. شب که می‌شد، درب‌های دانشکده را می‌بستند. امّا این اقدامات سختگیرانه راه به جایی نبرد، زیرا ساکنانِ دانشکده یعنی دانشجویان و کارمندان شب‌ها را راهپیمایی می‌کردند و هنگام تظاهرات شعارهای ضد رژیم سر می‌دادند.

تکبیرهای شبانه در روزهای منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی در کرج ابتدا از دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی شروع شد. این اقدام دامنه اعتراض‌ها را گسترده‌تر کرد و تمام محله‌های کرج را دربرگرفت. اولین شعار الله‌اکبر و به‌طورکلی تمام شعارهایی که بعداً ورد زبان مردم کرج شد از همین‌جا نشأت گرفت. خیزش انقلابیون دانشگاهی در کرج و پیچیده‌شدن اعتراض آنها در خیابان‌های اطراف، مردم را تحریک می‌کرد و باعث تجمع‌شان در اطراف دانشکده می‌شد. هر روز در سالن دانشکده سخنرانان علیه رژیم پهلوی سخنرانی می‌کردند. هم اشخاص عادی، هم علما و هم اساتید و کارکنان در فعالیت‌های دانشجویان سهیم می‌شدند.


( ۱ )

نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.