رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشکدگان کشاورزی ومنابع طبیعی دانشگاه تهران تاکید کرد؛ ضرورت راه اندازی صندوق صیانت از منابع طبیعی

۱۹ اسفند ۱۴۰۲ | ۱۵:۲۴ کد : ۴۰۳۷۱ اخبار
تعداد بازدید:۴۱۴
 رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با تأکید بر اینکه امروز نیازمند راه اندازی صندوق صیانت از منابع طبیعی هستیم، گفت: زیرا مسائل منابع طبیعی نیازمند تأمین اعتبارات به موقع است.

به گزارش روابط عمومی دانشکدگان، مهدی قربانی پیش از ظهر شنبه در دومین همایش منابع طبیعی و مسؤولیت اجتماعی که در سالن اجتماعات امام خمینی (ره) دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران برگزار شد، با اشاره به وضعیت کنونی منابع طبیعی کشور گفت: همه ما در کنار یکدیگر ابتدا می‌توانیم نظام مسائل را به درستی تشخیص دهیم و سپس به دنبال حل آنها باشیم.

رئیس دانشکده منابع طبیعی  دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با بیان اینکه باید برای تعامل انسان با طبیعت برنامه ریزی و سیاستگذاری کرده و این خدمات را ایجاد و به موازنه حرکت کنیم، بر ضرورت مردمی شدن حکمرانی در عرصه منابع طبیعی تاکید و اظهار کرد: سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به تنهایی نمی‌تواند مسائل منابع طبیعی کشور را حل کند و باید از بخشی نگری پرهیز و به سمت سیاست‌های فرابخشی حرکت کنیم.

وی ادامه داد: با توجه به فاصله طرح و برنامه هفتم توسعه با میزان اعتبارات اختصاص یافته، باید به دنبال ایجاد کانال‌های مالی جدید و اتصال آنها به سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور باشیم.

لزوم توانمندسازی بهره برداران مراتع

قربانی با اشاره به تدوین طرح ملی احیا و حفاظت از پوشش گیاهی مراتع تصریح کرد: اجرای این طرح به ۱۵ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد اما اعتبارات بخش دولتی اجازه اجرای این طرح مهم و کلیدی را توسط دفتر امور مراتع کشور نمی‌دهد. مردمی سازی حکمرانی در سازمان منابع طبیعی با این اندیشه و باور باید نهادینه شود و فاصله بین انسان و طبیعت کاهش یابد.

رئیس دانشکده منابع طبیعی  دانشگاه تهران تحقق این امر را نیازمند فرایند توان افزایی و توانمندسازی بهره برداران مراتع و لازمه آن را توجه به فرصت‌های کسب و کار، تدوین زنجیره‌های ارزش و کارآفرینی در سازمان منابع طبیعی عنوان کرد و افزود: این سازمان باید سیاست خدمات رسانی را ترویج دهد و در کنار آن، ساختاری در سازمان شکل گیرد و نقشه کسب و کارهای طبیعت محور تهیه شود.

وی با تاکید بر ضرورت تهیه پیوست مشارکت مردم برای طرح‌های منابع طبیعی عنوان کرد: باید مشارکت جامعه محلی را به رسمیت بشناسیم و طرح‌ها با مشارکت آنها دنبال شود. بخشی نگری امروز یک آفت است و مسائل منابع طبیعی در درون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری قابل حل نیست، این موضوعات چند وجهی هستند و ذی نفعان دیگری در شکل گیری و ارائه راه حل برای آنها دخیل هستند.

قربانی با تاکید بر اینکه باید تلاش کنیم از تهدیدها فرصت بسازیم، مطرح کرد: با توجه به اینکه ما در مسائل منابع طبیعی دچار تضاد منافع هستیم، دانشگاه‌ها وظیفه دارند تسهیلگری و کنشگری کنند و تضاد منافع را در بین بازیگران کاهش دهند. سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری و سایر دست اندرکاران نمی‌توانند این نقش را ایفا کنند زیرا ذی نفعان و بازیگران این موضوع هستند.

رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه باید تصویر مشترکی از مسائل منابع طبیعی در ذهن همه شکل گیرد، بیان کرد: در این صورت ما به درک جمعی می رسیم و سپس توافق جمعی در مورد موضوعات شکل می‌گیرد. امروز نیاز داریم که صندوق صیانت از منابع طبیعی راه اندازی شود زیرا مسائل منابع طبیعی عدم قطعیت بالا دارد و نیازمند تأمین اعتبارات به موقع و بهنگام هستیم.

کمتر از پنج درصد مراتع کشور با مشارکت مردم مدیریت می شود

دکتر مهدی قربانی با بیان اینکه در کشور ۸۳.۴ میلیون هکتار عرصه مرتعی داریم، گفت: کمتر از پنج درصد این عرصه ها با مشارکت مردم مدیریت می شود.


رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران  افزود: تحقیقات علمی نشان می دهد که سبک حکمرانی موجود نمی تواند ما را به سمت یگانگی انسان و طبیعت حرکت دهد که مورد نقد است که دستگاه های اجرایی منابع طبیعی و آبخیزداری و مجلس شورای اسلامی باید به سمتی حرکت کنند که این نگاه را تغییر دهند.


وی گفت: سبک حکمرانی منابع طبیعی کشور دولت محور است و دولت منابع طبیعی کشور را با ۱۳۵ میلیون هکتار عرصه می خواهد رسیدگی و مدیریت کند که عملی نیست و در طول دهه های گذشته این اتفاق نیفتاده است.


 دکتر قربانی تاکید کرد: باید به سمت تغییر سبک حکمرانی منابع طبیعی حرکت کرد و مدیریت این منابع را به مردم سپرد.
مردمی سازی حکمرانی منابع طبیعی در دولت سیزدهم مورد تاکید قرار گرفت.


استاد دانشگاه تهران گفت: امروز مردمی سازی صیانت و حمکرانی منابع طبیعی کشور مورد تاکید دولت سیزدهم است؛ همچنین تامین منابع انسانی در منابع طبیعی برای مدیریت بیش از ۱۳۵ میلیون هکتار عرصه امکانپذیر نیست که کمبود شدید منابع انسانی برای صیانت از منابع طبیعی داریم.


دکتر قربانی افزود: منظور از مردمی شدن این نیست که فقط جوامع روستایی به کمک منابع طبیعی بیایند بلکه دانشگاه ها و سایر دست اندرکاران دستگاه های اجرایی نیز جزیی از مردم هستند .


وی افزود: در برنامه هفتم توسعه سازمان منابع طبیعی مکلف شده در ۲۰ میلیون هکتار عملیات آبخیزداری انجام دهد که حدود ۶۷ همت اعتبارات نیاز دارد که اگر اعتبارات سالانه را سازمان برنامه ریزی و بودجه به صورت مرتب به منابع طبیعی تزریق کند حدود هفت تا ۱۰ همت این اعتبارات را تامین می کند.


معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی:
راه را برای ورود جوانان به عرصه تصمیم سازی باز کنیم

 

به گزارش روابط عمومی ، عبدالله مخبر در این همایش ، خطاب به دانش آموزان حاضر در این مراسم گفت: جهان امروز فوق العاده پیچیده شده و شما نسلی هستید که مهارت رفتار در شرایط پیچیدگی را دارید اما نسل ما یک بعدی و فاقد این خصوصیت است.

معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: دانشگاه‌ها و مدیران اجرایی راه را برای ورود جوانان به عرصه‌های تصمیم گیری و تصمیم سازی باز کنند.

وی جهان امروز را جهان سینوسی و تغییر دانست و عنوان کرد: سال‌ها است که دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقات ما به مسائل نادرست پاسخ درست می‌دهند اما اشکال عمده ما این است که فاصله عجیبی بین دانایی و توانایی وجود دارد و شما جوانان می‌توانید به حل مسائل کمک کنید. بنابراین باید جوانان، مراکز نوآوری و استارتاپ ها پای کار آورده و از پتانسیل‌های آنها برای رفع مشکلات استفاده شود.


معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به ناپایداری و عدم ثبات جهان، ضمن ابراز امیدواری از اینکه با حضور جوانان در عرصه‌های مختلف اجتماعی از بن بست‌ها نجات پیدا کنیم، مطرح کرد: در جهان امروز قطعیت خیلی موضوعیت ندارد و بر خلاف گذشته که می‌توانستیم با بسیاری از موارد کنار بیایم، اما امروز با عدم قطعیت‌ها و جهان حیرت و سرگردانی بشر مواجهیم.


مخبر با اشاره به اینکه جهان، جهان انسان‌های خردمند بوده و چنین انسان‌هایی به دنبال ایجاد تعادل هستند، اظهار کرد: نسل آینده خردمند و خداگونه است، تعادل ایجاد و اکوسیستم حیات را با خردمندی و تکیه بر تعادل دنبال می‌کند و معضلات را پشت سر می‌گذارد و حیات خود را به بهترین شکل جلو می‌برد. دانشگاه‌ها و مدیران اجرایی دانایی گشودن راه برای ورود شما به عرصه‌های تصمیم گیری و تصمیم سازی را داشته باشند.


 در ادامه مراسم از اساتید و هیات علمی دانشکده منابع طبیعی که در این عرصه فعالیت چشمگیر و فعالی داشتند و همچنین از دانشجوان ممتاز این دانشکده در رشته های مختلف ، همچنین از مدیر 4 مدرسه فعال در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی و 4 دانش آموز کاوشگر در این زمینه تقدیر وتشکر به عمل آمد.

در پایان مراسم  در جنگل  تحقیقاتی سرو سیمین با حضور مسئولین و مهمانان همایش به مناسبت هفته درختکاری ومنابع طبیعی غرس نهال انجام شد.


( ۲ )

نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.