رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران مطرح کرد؛ مهمترین دستاورد و پیام این کنفرانس باید معرفی واقعیتهای اقتصاد کشاورزی به کشور باشد.
به گزارش روابط عمومی دانشکدگان ؛ رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران اظهار کرد: در حالی که کشاورزی ثروتمندترین شاخه فعالیت اقتصادی در کشور است، در بخشهای تجارت نهادههای کشاورزی، تجارت غذای حلال و برندسازی نقش زیادی نداریم.
نقش کمرنگ ایران در تجارت غذای حلال
وی ادامه داد: زنجیره ارزش موضوع مهمی در کشاورزی است؛ اما در حوزه اقتصاد غذا و زنجیره ارزش بهجز تولید در هیچ بخشی ورود جدی و هدفمند نکرده و در تولید محتوا و اجرا نیز قدم موثری برنداشتهایم. از طرفی در سالهای گذشته تمام دغدغه مسئولان جذب سرمایهها در بخش کشاورزی بوده، در صورتی که کشاورزی ثروتمندترین شاخه فعالیت اقتصادی در کشور است.
دکتر ابراهیمزاده موسوی بیان کرد: زنجیره غذایی یکی از حلقههای مفقوده اقتصاد کشاورزی است و کشورهایی که مدیریت زنجیره ارزش غذایی دارند، ثروت کشاورزی به چرخه تولید آن بازمیگردد. در اقتصاد کشاورزی بهرهوری و افزایش تولید را نباید فراموش کرد، وقتی اعتقاد داریم که کشور ظرفیتهای بسیاری دارد و امنیت غذایی جمعیت بزرگی را میتواند تامین کند، باید کشاورزی و تولید غذا بر پایه ثروتآفرینی و اقتدار در کشور دیده شود. با مغفول ماندن این موضوع، کشاورزی حالتی رها پیدا میکند و کشاورز ضعیف میشود و مهاجرت از روستاها به شهرها افزایش مییابد.
رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران اظهار کرد: در این مسیر و با وجود این حلقههای مفقوده، اقتصاد کشاورزی و بخشهای مرتبط با زنجیره غذایی کار خود را انجام ندادهاند، اما گفتمانسازی فقط در بخشهایی از تولید به خوبی انجام شده است.
وی گفت: در بحث امنیت غذایی خودکفایی در گندم به شدت مورد تاکید قرار گرفته و این کاملاً درست است؛ اما تاکنون به خودکفایی در نهادههای کشاورزی توجهی نشده است. نهادههای کشاورزی هم میتواند استراتژیک باشد و باید اندیشید که در صورت تحریم نهادهها چه پیامدهایی برای ما خواهد داشت.
او ادامه داد: نهادههای کشاورزی پاشنه آشیل و بخش حساس، اما ثروتآفرینی بهشمار میآید، به طوری که سهم تجارت این بخش در جهان نزدیک به ۱۰۰۰ میلیارد دلار و سهم کشور از آن دو درصد است. در حالی که که در تولید غذا ۱.۵ درصد در جهان سهم داریم، نقش ما در تولید بخشهایی مثل نهادهها و تجارت حلال که ثروتآفرین و موضوع ایدئولوژیک ماست، کمرنگ بوده است و در تولید غذای جهان و برندسازی نقشی چشمگیری نداریم.
ارسال ۲۶۵ مقاله به سیزدهمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران
در ادامه دبیر علمی سیزدهمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران از ارسال 265 مقاله به دبیرخانه این کنفرانس خبر داد و گفت: آثار توسط 222 نفر داوری شده و از این تعداد 85 مقاله برای ارائه شفاهی و 124 مقاله نیز به صورت پوستر پذیرفته شدند.
دکتر سعید یزدانی یکی از اهداف برگزاری چنین کنفرانس هایی را ارائه دستاوردهای جدید محققان دانست و گفت: چنین برنامه هایی فرصت را برای ارائه ایده های خلاقانه دانشجویان و اساتید جوان فراهم می کنند..
وی دیگر هدف این کنفرانس ها را دیده شدن و نشان دادن ظرفیت ها عنوان و مطرح کرد: چنین برنامه هایی فرصت خوبی است تا ما بتوانیم ظرفیت ها و توانمندی های خود را به مسئولین مربوطه نشان دهیم تا دریابند که متخصصان اقتصاد کشاورزی می توانند در برنامه ریزی ها و سیاستگذاری ها کمک کنند. در سال ۱۴۰۱، رئیس انجمن اقتصاد کشاورزی طی مکاتبه با تمام دانشگاه های ایران، خواستار اعلام آمادگی یک دانشگاه برای میزبانی شد.
دبیر علمی سیزدهمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران عنوان کرد: با توجه به اینکه دانشگاه تهران چهار کنفرانس از ۱۲ کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران را برگزار کرده بود، ترجیح دادیم سایر دانشگاه ها این میزبانی را بپذیرند اما پس از مدتی بنا به دلایل مختلف از جمله هزینه های بالا، محدودیت های مالی و غیرمالی و … هیچ یک از دانشگاه های کشور اعلام آمادگی نکردند و مجددا به منظور حفظ و استمرار این کنفرانس دانشگاه تهران پیشقدم شد.
دکتر یزدانی اذعان کرد: در حال حاضر انگیزه لازم در محققان وجود ندارد، به همین دلیل محافل علمی در کشور مورد استقبال آنچنانی قرار نمی گیرد، اما بخش علمی این کنفرانس نیز با استقبال خوبی مواجه شد. دبیرخانه این کنفرانس حدود ۲۶۵ مقاله را دریافت کرد. آثار توسط ۲۲۲ نفر داوری شده و از این تعداد ۸۵ مقاله برای ارائه شفاهی و ۱۲۴ مقاله نیز به صورت پوستر پذیرفته شدند. علاوه بر ارائه این مقالات، چهار پنل تخصصی نیز برگزار می شود.
دکتر سید صفدر حسینی، رئیس انجمن اقتصاد کشاورزی ایران نیز در این مراسم مطرح کرد: هیات مدیره انجمن علمی اقتصاد کشاورزی ایران در نشستی با حضور شورای راهبردی این کنفرانس، تصمیم گیری در خصوص چگونگی برگزاری آن را از شهریور ماه ۱۴۰۲ در دستورکار قرار داد و فراخوان میزبانی از این کنفرانس در میان دانشگاه های سراسر کشور منتشر شد تا یک دانشگاه مسئولیت برگزاری کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران را بر عهده گیرد.
وی افزود: در نهایت دانشگاه تهران و موسسه پژوهش های برنامه ریزی وزارت جهاد کشاورزی به صورت مشترک مسئولیت میزبانی از این کنفرانس و تمام برنامه ریزی ها، هماهنگی ها، تامین مالی و فرآیندهای برگزاری را بر عهده گرفتند. اولین بار است که چنین رویدادی توسط دانشگاه، انجمن علمی و دستگاه اجرایی یا سیاستگذار برگزار می شود. برگزاری این کنفرانس تحت عنوان فرصت ها و چالش های اقتصاد کشاورزی ایران با رویکرد کشاورزی نوین صورت می گیرد.
رئیس انجمن اقتصاد کشاورزی ایران اضافه کرد: در این کنفرانس چهار پنل تخصصی نیز با موضوعات بازار آب، کاربرد تکنولوژی های جدید در تحقیقات و مسائل اقتصاد کشاورزی، راهکارهای ارتقای جایگاه رشته اقتصاد کشاورزی و کشاورزی در آیینه برنامه های توسعه با حضور جمعی از اساتید، صاحبنظران و متخصصان طی امروز و فردا برگزار می شود.
وزیر جهاد کشاورزی اظهار کرد: دولت چهاردهم مشی خود را توجه به علم قرار داده و عقلانیت را به عنوان مسیر خود انتخاب کرده است بر همین اساس بنا داریم بیشتر به مسائل اساسی و توسعه کشاورزی توجه کنیم.
غلامرضا نوری روز یکشنبه ۱۸ شهریور در سیزدهمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی که در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج برگزار شد گفت: امنیت غذایی در کشور ما بسیار مهم است و در ۱۰۰ سال آینده هر کشوری که نتواند امنیت غذاییاش را تامین کند، در دنیا حرفی برای گفتن نخواهد داشت. در این حوزه با چالشهایی نظیر تغییرات اقلیم، فرسایش خاک، کمبود منابع آبی و سرمایه گذاری مواجه هستیم که باید با استفاده از افکار علمی و فنون جدید راهکارهای موثری برای آنها داشته باشیم.
وی افزود: قوانین بالادستی هم تکالیفی برای ما مشخص کرده که برای رسیدن به این اهداف باید با کمک یکدیگر و خرد جمعی برنامههای درستی را ارائه کنیم، از مزیتهای نسبی در تولید و تجارت بهره درستی ببریم و روشهایی جدید را به کار ببریم. همچنین مدیریت دانش، استفاده از نیروی انسانی ماهر، دانش بومی و خصوصا فارغالتحصیلان این بخش یکی از سرمایههای ارزشمند ما هستند که باید به استفاده از توانمندیهای آنها در سیاست گذاریها توجه کرد.
وی ادامه داد: در بخش کشاورزی یکی از اقدامات مهم تقلیل و تحلیل آمار و اطلاعاتی است که در بخش کشاورزی داریم و قصد داریم با استفاده از علوم جدید به دقیقترین و صحیح ترین آمار و ارقام برسیم. افزایش ضریب نفوذ دانش را در برنامهها داریم که در این مسیر استفاده از یافتهها و ایدههای پژوهشگران این حوزه مهم است.
وزیر جهاد کشاورزی در این کنفرانس خاطرنشان کرد: وزارت کشاورزی همگام با دولت چهاردهم مشی خود را توجه به علم قرار داده و عقلانیت را به عنوان مسیر خود انتخاب کرده است و این مسیر با حضور فرهیختگان و علما تکمیل خواهد شد. پس دولت جدید همکاری و همراهی نزدیکی با انجمنها و دانشگاهها خواهد داشت. چون برای رسیدن به اهداف مورد نظر در حوزه عقلانیت، خردورزی، شایسته سالاری و قوانین که میثاق ملی است، نیازمند حضور فرهیختگان و نخبگان است.
نوری ادامه داد: در وزارت جهاد کشاورزی مصمم هستم که صرفا وزیر تنظیم بازار نباشم، هر چند که سفره مردم برای ما مهم است و یکی از بخشهایی است که باید از نخبگان و اساتید کمک گرفت تا بدانیم چگونه میتوان این تنظیمات را روانتر انجام دهیم . بنا داریم ضمن توجه به آن قدری بیشتر به مسائل اساسی و توسعه کشاورزی توجه کنیم چرا که در بخش امنیت غذایی و انتظاراتی که هست در سایه توسعه این بخش اتفاق خواهد افتاد.
وی گفت: چون با محدودیت منابع مواجه هستیم، به علم و فن متخصصین نیاز داریم تا با توجه ظرفیت اراضی عملکرد در واحد سطح را افزایش دهیم و در مورد آبیاری و کشت محصولات کم آببر از علوم فنون جدید بهره ببریم و کیفیت را به جای کمیت افزایش دهیم.
نوری یادآور شد: بنا داریم ساختار جهاد کشاورزی در دولت جدید را متناسب با قوانین بالادستی و به ویژه نیازهای روز اصلاح کنیم و در این بخش هم حتما به پیشنهادات و راهکارهای اهل علم نیازمند هستیم. مکلف و مصمم هستیم سازمانی را برای توسعه روستایی و عشایری تشکیل بدهیم و این یکی از موضوعات بسیار مهمی است که از دانش دانشگاهیان و مراکز پژوهشی بهره خواهیم گرفت.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: در کنار تولید باید به پایداری منابع و حفظ محیط زیست توجه کنیم و این توجه حتما نیازمند راهکارهای فنی است. از طرفی سطح تکنولوژی را برای بهره وری بیشتر باید متناسب و مطلوب کنیم. سهم بخش کشاورزی از نظر تکمیل سرمایه نسبت به سهم آن در تولید ناخالص داخلی و اقتصاد ملی ما پایین و نزدیک به ۵۰ درصد است و این را باید تقویت کنیم. روشهایی تامین مالی را باید پیدا کرد و از ظرفیتهای موجود استفاده بهینه داشته باشیم و دریابیم که در این کشور پهناور که منابع خدادادی بسیاری دارد چرا با کمبود شدید سرمایه در بخش کشاورزی مواجه هستیم.
وی ادامه داد: کشورهای صنعتی جهان بر پایه کشاورزی بوده و از نظر امنیت غذایی نه وارد کننده که صادر کننده هستند اما عده زیادی در کشور ما تصور می کنند که اگر ما تماما در صنعت سرمایه گذاری کنیم و محصولات صنعتی تولید کنیم همه چیز حل خواهد شد. در حالی که نباید اهمیت کشاورزی و نقش اقتصاد کشاورزی را در ارزش افزوده سنجید. امسال رشد بخش اقتصادی بر دوش کشاورزی خواهد بود اما ذهنها برای این آماده نیست و تفکرات مبتنی بر واردات است و این تفکر با کمک متخصصین و فرهیختگان اقتصاد کشاورزی باید تغییر کند.
وزیر جهاد کشاورزی در پایان تاکید کرد: باید به دنبال امنیت غذایی مطمئن برای خود و آیندگان باشیم و در کنار توجه به زنجیرهها و واحدهای بزرگ مقیاس، باید واحدهای کوچک تولیدی و بهره برداران را ببینیم. با وجود این همه فعالیت جدید و زنجیرهها هنوز بخش زیادی از بار تولید بر عهده روستاییان و کشاورزان است، برای همین در برنامههای وزارت کشاورزی محوری و توجه به روستا را به طور جدی دنبال میکنیم.
وجود ۲۰۰ برند ملی در استان البرز
در ادامه مراسم معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز گفت: اکنون ۲۰۰ برند ملی در این استان داریم که بیشترین واحدهای تولیدی مربوط به آرد کشور و غلات است .
«عزیزاله افضلی » افزود: بنابراین در صادرات محصولات فرآوری کشاورزی مرتبه بالایی داریم .
وی یاد آورشد: در بخش توجه به منابع طبیعی در اقتصاد کشاورزی پررنگ هستیم و باید به موضوعات علف کش ها و آفت کش ها توجه بیشتری داشت تا بازارهای هدف را از دست ندهیم .
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز بیان کرد: در بخش صادرات باید بازارهای هدف را از دست ندهیم و این استان با توجه به ظرفیت های بخش کشاورزی می تواند پایلوت کشوری باشد .
وی گفت: با توجه به مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی کشاورزی در استان البرز از فرصت مغتنم این ظرفیت ها برای توسعه کشاورزی بهره برد.
در حاشیه مراسم شرکت های دانش بنیان و پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به ارائه محصولات و تولیدات خود پرداختند و مسئولان استان از این غرفه ها بازدید کرده و به دغدغه های تولید کنند گان و نخبگان علمی کشور رسیدگی کردند.
نظر شما :