در نخستین همایش دام سبک ایران مطرح شد،
گوشت ارگانیک دام سبک کشور قاچاق فروشی می شود
به گزارش روابط عمومی دانشکدگان ، دکتر محمد مرادی روز چهارشنبه 21 خرداد در نخستین همایش دام سبک ایران که در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران مستقر در کرج برگزار شد، افزود: ایران مهد اهلی شدن گوسفند از ۱۱ هزار سال پیش از میلاد و بز از هشت هزار سال پیش از میلاد است.
وی اظهار داشت: سابقه پرورش چند هزار ساله این دام در ایران به عنوان دام های اصلی و وجود دانش، تجربیات، سنت ها،قوانین و عرف های ریشه دار نشان از بهره برداری مناسب از مراتع دارد.
دکتر مرادی اظهار کرد: پرورش این دام ها، تولیدات چند محصولی و تنوع فراوری های سنتی قابل تبدیل به نیمه صنعتی و تامین کننده مواد اولیه صنایع مهم فرش، چرم سازی و پوشاک و تنوع نژادی و سازگاری آن ها با مناطق مختلف آب و هوایی ایران را به دنبال دارد.
وی با بیان اینکه از در بعضی از استان ها تا ۳۰ محصول جانبی از شیر دام سبک تولید می شود، گفت: برای هر منطقه کشور یک نژاد خاص داریم بطوریکه دام های سازگار با مناطق ۶ تا هشت گانه آب و هوایی کشور داریم که یک مزیت عالی است و نیاز نیست یک نسخه برای تمام کشور را داشته باشیم.
دامپروری ۵۰ درصد اشتغال در روستاها
دکتر محمد مرادی افزود: بالاترین میزان اشتغال در روستاها در بخش دامپروری است بطوریکه بیش از ۵۰ درصد اشتغال در روستاها برای دام سبک است ضمن اینکه همیار و کمک کننده محیط زیست و بهترین تبدیل کننده محصولات فرعی و ضایعات کشاورزی به خوراک دام هستند.
وی با اشاره به چالش های موجود در راه پرورش دام سبک و اینکه در موضوع دام سبک اولین چالش در بحث آموزش است بطوریکه کمترین وزن در برنامه های آموزشی به دام سبک داده شده، تصریح کرد: یکی از این چالش ها دیده نشدن بخش پرورش دام سبک در برنامه های توسعه کشور متناسب با جایگاه و نقش آن است.
دبیر علمی همایش برخورداری نامتناسب از حمایت های مالی (تسهیلات) و پشتیبانی در مقایسه با دیگر زیربخش های دامپروری و در اولویت قرار ندادن ترویج و استفاده از دست آوردها و فناوری های روز دام سبک را از دیگر چالش ها برشمرد.
این عضو هیات علمی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران ادامه داد: کنترل قیمت گوشت به عنوان محصول اصلی با واردات حجم بالای گوشت (بیش از ۲۵۰ هزار تن در سال ۱۴۰۳) علیرغم عدم برخورداری این بخش از نهاده های یارانه ای یک رقابت ناعادلانه است.
وی اضافه کرد: اگر دام از مرتع خارج شود مسائلی مثل آتش سوزی و ریزگردها را خواهیم داشت بطوریکه سال های آینده به دنبال طرح هایی مثل احیای دام در مراتع خواهیم بود.
دکتر مرادی به موضوعات مطروحه در این همایش ملی اشاره کرد و گفت: رویکرد اولین همایش ملی دام سبک بررسی سیاست ها، برنامه ها و قوانین جاری کشور در خصوص دام سبک، بررسی چالش های اصلاح نژاد در دام سبک، بررسی چالش های تغذیه و مرتع در دام سبک و بررسی جالش های تولید مثل در دام سبک است که به صورت نشست های تخصصی برگزار می شود.
در پرورش دام سبک تمام بخش ها دخالت می کنند
دبیر علمی همایش دام سبک ایران افزود: متاسفانه در پرورش دام سبک از دستگاه های حکومتی تا بخش خصوصی دخالت می کنند بطوریکه بعضی از آن ها مثل بسیج یا کمیته امداد می خواهند کمک کنند ولی عدم هماهنگی موجب می شود تا از منابع موجود استفاده بهینه نشود.
وی اظهار داشت: در زمینه پرورش و اصلاح نژاد دام سبک الگوهای خوبی در کشور اجرا شده که این الگوها نشان می دهند که پتانسیل و ظرفیت آن را داریم که نیاز کشور را برای گوشت قرمز با هزینه ای کمتر از واردات تامین کنیم ضمن اینکه می توانیم صادر کننده هم باشیم.
وی با بیان اینکه دانشکدگان می تواند در برنامه ای کوتاه مدت بحث گوشت قرمز را داشته باشد، گفت: در بهره بردای از مراتع با یک پروانه چرا نمی توان به دنبال بازدهی خوب باشیم و باید سامانه های جدید تعریف کنیم بطوریکه ۲ میلیون هکتار سامانه های درجه یک داریم که باید استفاده توام از مرتع و پرورش نیمه صنعتی را تعریف کنیم.
دکتر مرادی با اشاره به اینکه در ایران ارزان فروشی گوشت قرمز داریم، افزود: بطوریکه که گوشتی که در مرتع تولید می شود که نزدیک ارگانیک است کیلویی بین ۷ تا هشت دلار در بازارهای منطقه قاچاق شده و بفروش می رسد ضمن اینکه در بازارهای داخلی نیز به فروش می رود.
وی گفت: باید محصولات درجه بندی شود تا ارزش افزوده برای تولیدکنندگان سامانه های مرتعی وجود داشته باشد.
گفتنی است برای همایش دام سبک ایران ۸۶ مقاله دریافت شد که ۷۶ مقاله مورد پذیرش قرار گرفت. در این همایش نشست های تخصصی با موضوع بررسی چالش های مرتبط با سیاست ها، برنامه ها و قوانین جاری کشور د رخصوص دام سبک ، بررسی چالش های مرتبط با اصلاح نژاد دام سبک، بررسی چالش های مرتبط با تغذیه و مرتع در دام سبک و همچنین نشست تخصصی بررسی چالش های مرتبط با فیزیو لوژی و تولید مثل در دام سبک برگزار شد و به پرسش و پاسخ پرداخته شد .
در مراسم اختتامیه قرائت بیانیه توسط دبیر همایش و تقدیر از حامیان همایش و پیشکسوتان دام سبک صورت گرفت.
نظر شما :