جلسه هماهنگی هفته منابع طبیعی در پردیس

۱۵ بهمن ۱۳۹۷ | ۱۰:۰۴ کد : ۷۴۷۰ اخبار
تعداد بازدید:۱۵۱۴
سومین جلسه ستاد هماهنگی مراسم هفته منابع طبیعی و روز درختکاری با همکاری جمعیت همیار کرج و با شرکت مسئولین شهر کرج نهم بهمن ماه جاری در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی برگزارشد...
جلسه هماهنگی هفته منابع طبیعی در پردیس

سومین جلسه ستاد هماهنگی مراسم هفته منابع طبیعی و روز درختکاری با همکاری جمعیت همیار کرج و با شرکت مسئولین شهر کرج نهم بهمن ماه جاری در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی برگزارشد.

دکتر سید حسین گلدانساز رییس پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران که میزبان این جلسه بودند در سخنانی ضمن اعلام خرسندی از حضور میهمانان در پردیس، گفتند: اهمیت درختکاری و حفظ فضای سبز بر کسی پوشیده نیست. عدم توجه به طبیعت یکی از مشکلات امروز دنیا است. بسیاری از باغ ها و فضای سبز امروز تبدیل به ساختمان های مسکونی و تجاری شده است و این ظلمی است که در حق خودمون و آیندگان انجام داده ایم.

پس هر چه بیشتر فضای سبز را توسعه دهیم و در حفظ و نگهداری آن بکوشیم به نفع همه مردم است. در احادیث و روایات نیز تاکید ویژه ای بر کاشت درخت و حفظ منابع طبیعی شده است. پردیس کشاورزی و منابع طبیعی نیز آمادگی دارد هر گونه کمکی در این زمینه بتواند انجام دهد.

در ادامه نمایندگان سازمان های مردم نهاد، جمعیت همیار کرج و سایر ارگان های مرتبط با درختکاری و منابع طبیعی به بیان نظرات و پیشنهادات خود در راستای برگزاری هر چه بهتر هفته درختکاری و منابع طبیعی پرداختند.

دکتر محمدی زاده - معاون اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز و رییس محترم جنگل کاری و جنگل داری در مورد کلیات برنامه ها و فعالیت های هفته منابع طبیعی و آبخیزداری گفت:

استان البرز با مساحت ۵۱۶ هزار هکتار کوچکترین استان کشور است و بیش از ۸۶ درصد مساحت آن را منابع طبیعی تشکیل می دهد و تنها ۲ درصد مساحت یعنی ۱۰ هزار هکتار متعلق به جنگل های طبیعی است که در ارتفاعات محور کرج- چالوس، طالقان و بخش کوچکی از ساوجبلاغ واقع شده است.

با توجه به روند مهاجرپذیری در استان که به عنوان استان پیشرو در این زمینه شناخته می شود و ضروری است سرانه جمعیت را افزایش دهیم. سرانه جمعیت در دنیا ۶۰۰۰ مترمربع و در ایران ۲۰۰۰ مترمربع است و این میزان در استان البرز تنها ۱۰۰ مترمربع به ازای هر نفر است.

در سال های گذشته اقدامات ارزشمندی توسط مجموعه منابع طبیعی استان و حدود ۱۵ هزار هکتار عملیات جنگل کاری در ارتفاعات کوهستانی و مناطق بیابانی در حوزه جنوب استان در شهرستان های اشتهارد و نظرآباد در محدوده کانون های بحرانی فرسایش بادی انجام شده است.

این اقدام که ۳ درصد از مساحت استان را شامل می شود با همکاری دستگاه های اجرایی و سازمان های مردم نهاد محقق شده است. ارس یا سرو کوهی به عنوان نماد گیاهی استان به ثبت رسیده و به همت مدیریت بنیاد البرزشناسی گونه کهنسالی مثل ارس شهرستانک با ۳۰۰۰ سال قدمت معرفی شده است.

با توجه به شرایط حاد اقلیمی حاکم بر کشور و قرار گرفتن ایران در محدوده نیمکرده خشک و نیمه خشک دنیا یکی از سیاست های اداره منابط طبیعی استان البرز کاشت گونه های جنگلی و بومی استان است که در این راستا اقدام به تولید و پرورش گونه های بومی نظیر ارس، زرشک، زالزالک، شیر خشت و... در نهالستان بزرگ کرج نموده است.

یکی از محاسن استان البرز این است که در کلیه مراسم های مربوط به محیط زیست و منابع طبیعی حضور مردم را شاهد هستیم و می توانیم با آموزش صحیح درختکاری در این مراسم ها به علاقمندان گام خوبی در جهت افزایش سطح منابع طبیعی استان برداریم. همچنین موضوع درختکاری و منابع طبیعی به روز درختکاری و هفته منابع طبیعی محدود نشود و از طریق آموزش و پرورش در قالب کتاب درسی بحث فرهنگ منابع طبیعی و محیط زیست به طور جدی مورد توجه قرار گرفته و بحث نهال کاری و فرهنگ درست نهال کاری و آبیاری آن مدنظر قرار گیرد.

امسال در هفته منابع طبیعی در اسفند ماه آمادگی داریم تعداد ۵۰۰ هزار اصله نهال از گونه های مختلف بومی و فضای سبزی بین عموم مردم توزیع کند. روال کار به این صورت است که متقاضیان درخواست های خود را به اداره استان اعلام کنند و پس از بازدید کارشناسی از عرصه های نهال کاری شده درصورت فراهم بودن شرایط فنی و حقوقی زمین، نهال به صورت رایگان در اختیار متقاضیان قرار خواهد گرفت.

در ادامه جلسه، مهندس بضاعتی – رییس سازمان سیما منظر و پارک ها و فضای سبز کرج در خصوص هفته منابع طبیعی و روز درختاری گفتند:

سازمان فضای سبز متولی حفظ و نگهداری و توسعه فضاهای سبز شهری و پیرامونی است. ۸۶۰ هکتار فضای سبز شهری با سرانه ۶ مترمربع، ۲۲۰۰ هکتار فضای سبز و جنگل کاری پیرامونی در کرج داریم و در مجموع ۳۰۶۰ هکتار فضای سبز با سرانه ۲۲ متر مربع در کرج وجود دارد.

البته سرانه مفید و موثر سرانه ای است که در دسترس و در اختیار شهروندان است. سرانه فضای سبز شهری در کرج ۶ مترمربع است که باید به ۱۵ مترمربع افزایش یابد.

ماده ۲۷ قانون هوای پاک به عنوان محکم ترین قانون که ابلاغیه معاون اول رییس جمهوری را دارد به صراحت اعلام می کند وزارت خانه های جهاد کشاورزی، کشور به نمایندگی شهرداری و وزارت نیرو مکلف هستند که نسبت به ایجاد کمربند سبز در حاشیه بزرگ راه ها و پیرامون شهرها اقدام کنند. در این راستا زمین مورد نیاز باید توسط وزارت جهاد کشاورزی و راه و شهرسازی در اختیار قرار گیرد، نهاده های گیاهی توسط اداره کل منابع طبیعی در اختیار شهرداری قرار گیرد و شهرداری نسبت به کاشت و حفظ و نگهداری اقدام نماید. تخصیص آب نیز بر عهده وزارت نیرو است.

در این زمینه تا حدودی اداره منابع طبیعی اقدامات لازم را انجام داده اما سایر دستگاه ها اقدام مناسبی انجام نداده اند. اما شهرداری بنا به رسالتی که دارد و نماینده تامین و احقاق حق مردم است تا سر حد توان در جهت توسعه فضای سبز تا امروز اقدام کرده است و از دوره پنجم شورای اسلامی شهر این اقدام و تلاش ها به رغم وجود کمبودها و محدودیت منابع مختلف مضاعف شده است.

از جمله راه های مختلف برای رفع محدودیت ها به ویژه در زمینه آب، اصلاح الگوی مصرف از طریق استفاده از پساب، لایروبی و ترمیم قنوات و توسعه شبکه آب خام که در حال حاضر با جدیت تمام در حال اجرا هستند.

راه دوم اصلاح الگوی کاشت و استفاده از گونه های گیاهی مقاوم به شرایط آب و هوایی، آب و بافت خاک است. شرایط آب و هوایی شهر کرج، دمای بالای ۴۲ درجه در تابستان، رطوبت نسبی پایین، فرسایش بافت خاک، آلودگی هوا و تشعشع حرارتی ناشی از گسترش جاده های خیابانی شهری و بین شهری امکان پرورش درخت کهنسال را به ما نمی دهد پس باید قدر درختان کهنسال را بدانیم و نسبت به حفظ و نگهداری آنها ساعی باشیم. همچنین کشت گونه های مقاوم به بی آبی را گسترش دهیم تا نیازهای زیست محیطی شهر تامین شود.

درختکاری از اهم فعالیت های سازمان سیما و منظر و فضای سبز است. در گذشته هفته درختکاری به صورت مفصل برگزار می شد اما به نظر مشارکت شهروندان از عوامل مهم در توسعه فضای سبز است.

سازمان در حال حاضر طرح های مختلفی در حال انجام دارد از جمله پویش جای درختان را خالی نگذاریم که با استقبال بسیار زیادی مواجه شده است. در این طرح شهروندانی که نیاز به کاشت درخت در مقابل یا داخل منزل خود دارند به سامانه سازمان پیامک می زنند و ظرف ۴۸ ساعت اکیپ های سازمان برای کاشت درخت اعزام می شوند.

موضوع مهم دیگر بحث عملیات باغبانی است که از اهمیت زیادی برخودار است. کاشت درخت مرحله اول است و مرحله بعد عملیات باغبانی است که در قالب عملیات به زراعی از جمله عملیات خاک و کود، هرس و... در نیمه دوم سال انجام می شود. مرحله برداشت نیز مرحله تولید اکسیژن است که همواره مغفول مانده است. تولید اکسیژن نیاز اولیه بشر برای زنده ماندن و زندگی است که بیش از پیش اهمیت درخت و درختکاری را مشخص می کند.

شهرداری نیز به نوبه خود اقدامات مناسبی در هفته منابع طبیعی در دست انجام دارد و امیدواریم امسال این مراسم متفاوت و بسیار بهتر از سالهای قبل برگزار شود.


( ۱ )

نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.