امنیت غذایی در ایران رکن اساسی رفاه ملی و ثبات اجتماعی است

۱۰ دی ۱۴۰۳ | ۱۸:۰۰ کد : ۴۵۲۸۶ اخبار
تعداد بازدید:۲۴۱
دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: امنیت غذایی در ایران فقط یک دغدغه اقتصادی نیست بلکه رکن اساسی رفاه ملی و ثبات اجتماعی است.

به گزارش  روابط عمومی دانشکدگان، میلاد غدیری عصر دوشنبه در نشست تخصصی و نخبگانی با موضوع امنیت غذایی و امنیت ملی که به همت جامعه اسلامی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با حضور دکتر سعید جلیلی در تالار امام خمینی دانشکدگان کرج برگزار شد، افزود: کشوری که توانایی تأمین غذای کافی، سالم و پایدار برای مردمانش را ندارد، نه‌تنها در مواجهه با بحران‌های داخلی آسیب‌پذیر است، بلکه استقلال سیاسی و جایگاه بین‌المللی خود را نیز به خطر می‌اندازد.

 

وی با بیان اینکه امنیت غذایی فراتر از رفع نیازهای اولیه تغذیه است، اظهار کرد: این مفهوم شامل ایجاد ساز و کاری پایدار برای تولید، توزیع، و مصرف مواد غذایی است که از سلامت و رفاه همه اقشار جامعه حمایت کند.

وی ادامه داد: این مهم، ارتباطی تنگاتنگ با استقلال ملی و کاهش آسیب‌پذیری کشور در برابر فشارهای اقتصادی و سیاسی خارجی دارد همانطور که مقام معظم رهبری در این باره فرموده‌اند: «پایه اول خودکفایی، خودکفایی در امور تغذیه مردم است».

غدیری اضافه کرد: ایشان در سخن دیگری می‌فرمایند ما که می‌خواهیم با ابر قدرت‌ها و زورگوها و چپاولگرهای دنیا مقابله کنیم، باید اساسی‌ترین و اصلی ترین نیاز مردم و کشور، یعنی امر تغذیه را به نقطه اطمینان‌بخشی برسانیم و این جز با توجه به روستاها امکانپذیر نیست.

وی گفت: ایران دارای پتانسیل و منابع کشاورزی قابل توجهی است ولی با این حال ما به طور مداوم با ناامنی غذایی دست و پنجه نرم می‌کنیم که این یک مشکل غیر قابل حل نیست بلکه تا حد زیادی نتیجه انتخاب سیاست‌ها و ضعف‌های سیستمی است.

وی افزود: وضعیت کنونی امنیت غذایی در کشور ما یادآور نیاز فوری به تغییرات قابل توجه است و علیرغم بیان اهمیت امنیت غذایی توسط دولت‌ها، ما شاهد کوتاهی‌هایی در بعضی از زمینه‌ها همچون فقدان برنامه ریزی راهبردی و بلند مدت بوده‌ایم.

غدیری با بیان اینکه سیاست‌ها اغلب بر اساس ملاحظات سیاسی کوتاه مدت نوسان دارند، نه بر اساس یک برنامه راهبردی قوی و بلند مدت که نیازها و چالش‌های آینده را پیش بینی کند، اظهار کرد: این مورد منجر به سرمایه گذاری ناسازگار و عدم تداوم در ابتکارات کلیدی می‌شود.

همچنین وی حمایت ناکافی از کشاورزان را از دیگر این مشکلات برشمرد و گفت: کشاورزان که در واقع ستون فقرات تولید مواد غذایی ما هستند، اغلب به منابع، اعتبار و فناوری کافی دسترسی ندارند و موانع بوروکراتیک و یارانه‌های ناسازگار مانع از توانایی آنها برای تولید کارآمد و پایدار می‌شود.

وی، مدیریت ناکارآمد آب، اتکای بیش از حد به واردات، فقدان شفافیت و پاسخگویی را از دیگر این مشکلات عنوان کرد و افزود: عدم شفافیت در مدیریت سیاست‌ها و بودجه‌های کشاورزی وجود دارد که مانع پاسخگویی و نظارت مؤثر می‌شود و این امر باعث ایجاد فرصت‌هایی برای سو مدیریت و ناکارآمدی می‌گردد.

دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران از دیگر این مشکلات را هدر رفت گسترده مواد غذایی عنوان کرد و گفت: بخش قابل‌توجهی از مواد غذایی در مراحل مختلف تولید، توزیع و مصرف از بین می‌رود که علاوه بر اتلاف منابع، فشار مضاعفی بر تأمین امنیت غذایی وارد می‌کند. دولت استراتژی‌های مؤثری برای کاهش ضایعات مواد غذایی در سراسر زنجیره تأمین را در اولویت قرار نداده است.

وی افزود: اینها نقص‌های مهمی هستند که نیاز به اصلاحات فوری و همه جانبه دارند که این امر مستلزم تغییر اساسی در رویکرد، اولویت دادن به سیاست‌های مبتنی بر شواهد، تصمیم گیری شفاف و تعامل واقعی با همه ذینفعان، از کشاورزان تا مصرف کنندگان است.

وی تاکید کرد: امروز امنیت غذایی، معیاری برای عیار عملکرد دولت‌هاست و هیچ‌گونه کم‌کاری در این حوزه پذیرفتنی نیست و استقلال سیاسی و اقتصادی ایران، در گرو سرمایه‌گذاری در کشاورزی پایدار، حمایت از کشاورزان، و مدیریت صحیح منابع است.


( ۳ )

نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.