شاگردی که آرزوی استادش را عملی کرد

۱۰ تیر ۱۴۰۲ | ۰۹:۴۷ کد : ۳۵۳۸۲ اخبار
تعداد بازدید:۱۸۹
استاد فقید سید رضا حجازی از زمره فرهیختگانی است که در جامعه منابع طبیعی ایران بعد از استاد کریم ساعی منشأ خدمات علمی و اجرایی فراوانی بوده و همواره در راه علم و عمل قدم برداشته است.

دکتر سید رضا حجازی در سال 1301 در تهران و در خانواده ای فرهنگی متولد شد با توجه به شرایط شغلی پدر که می بایستی برای ماموریت به استانهای مازندران و گیلان می رفت از کودکی با طبیعت ایران زمین آشنا و به جنگل ، این موهبت الهی علاقمند گردید و در آن دوران آرزو می کرد روزی جنگلبان شود.
تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در تهران و بندر انزلی گذرانده و در سال 1324 پس از اخذ دیپلم و قبولی در کنکور ، در دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران (کرج ) به ادامه تحصیل مشغول گردید.
دکتر حجازی مدرک لیسانس خود را با احراز رتبه اول در سال 1327 با درجه مهندسی کشاورزی دریافت نمودند و مدال درجه اول علمی توسط وزارت علوم ایران به وی اعطا گردید و با توجه به وضعیت اخلاقی و تحصیلی ، بنا به پیشنهاد شادروان استاد کریم ساعی (بانی علوم جنگل ) به عنوان دستیار در رشته جنگل و چوب در همان دانشکده استخدام گردید.
پس از درگذشت استاد ساعی ، به منظور دنبال کردن هدف عالی استاد برای تشکیل انستیتو بین المللی جنگل اقدام  و همزمان تلاش  خود را برای تاسیس دانشکده جنگلداری آغاز نمود .  پس از سه سال جهت اخذ دکترا به کشور بلژیک عزیمت نمود و ظرف 4 سال درجه دکترای خود را از دانشکده جنگل و آب در ژامبلو دریافت و بمنظور ادامه خدمات آموزشی و پژوهشی خود به ایران مراجعت کرد .
به تدریج به درجات استاد یاری  ، دانشیاری و استادی تمام  دانشگاه تهران دست یافت  و انستیتو بین المللی جنگل را تشکیل داد و در مقام ریاست انستیتو ضمن دعوت ازاساتید سازمان  فائو (FAO) ،  با مدیریت کامل آن را اداره نمود.
تلاشهای ایشان با همکاری استاد محترم دکتر محمد طباطبایی د ر مدت کوتاهی  به تاسیس دانشکده جنگلداری منجر گردید که امروز به دانشکده منابع طبیعی موسوم است .
در مدیریت این دانشکده علاوه بر وظایف آموزشی و پژوهشی به بررسی های جالبی در مورد منابع طبیعی ایران  پرداختند و به تالیف کتب ارزشمند درباره چوب و صنایع چوب و مطالب دیگر مربوط به جنگل و نوشتن مقالات متعدد اقدام نموده است که امروز جزء منابع و مراجع معتبر در این رشته بشمار می آید.
استاد حجازی  ضمن انجام وظیفه آموزشی و پژوهشی خود به مسافرتهای علمی بسیاری رفته و نشریات چندی در این مورد نگاشته است .
بالاخره در سال 1349 به افتخار بازنشستگی نائل آمد ولی به فعالیت علمی خود پایان نداد و دردانشگاههای دیگر ایران مانند دانشگاه همدان ، دانشگاه مازندران و دانشگاه آزاد مهرشهر واحد کرج خدمات ارزنده ای ارائه کرد.
استاد حجازی، اولین رئیس دانشکده‌ی جنگل‌داری (منابع طبیعی فعلی) بود. او از جمله کسانی بود که در یکی از سال‌های پرحاشیه‌ی دانشگاه تهران، به همراه ۳۹۹ نفر دیگر از استادان بازنشسته شد. ایشان در مدرسه عالی ترجمه، زبان فرانسه تدریس می‌کردند و با دانشگاه‌هایی چون دانشگاه همدان، مازندران و دانشگاه‌های آزاد نیز همکاری‌هایی داشتند. آن استاد گران‌قدر بیش از ۵۰ سخنرانی در مجامع ملی و بین‌المللی داشته و در قالب فرصت مطالعاتی به کشورهای فرانسه، آمریکا، آلمان و انگلستان سفر کرده‌اند..
تألیف ۱۴ جلد کتاب و بیش از ۱۰۰ مقاله علمی، پژوهشی به زبان‌های فرانسه، انگلیسی و فارسی در مجلات معتبر داخلی و بین‌المللی، در کارنامه‌ی علمی ایشان می‌درخشد.
از افتخارات زنده‌یاد دکتر حجازی، دریافت دیپلم از دانشگاه آکسفورد در دهه‌ی ۴۰ است که تا پیش از آن فقط یک مصری آن را کسب کرده بود. همچنین در4 اسفند ۱۳۸۴   همزمان با برگزاری همایش آینده جنگلهای ایران توسط انجمن جنگلبانی ایران  در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران  به عنوان استاد برجسته، ممتاز و ماندگار دانشگاه تهران مورد تقدیر قرار گرفت.
ضمنا اوقات فراغت خود را  به هنرهای مختلف مانند نقاشی ، شعر ، موسیقی  صرف می نمود و قلم توانایی در زمینه طنز داشت و آخرین کتاب او به عنوان درد دل دانشجو در سال 1383 منتشر گردید استاد در مقدمه این کتاب نوشته اند:
من سالها این رنج را با تمام وجود حس کرده و بارها بین خرید یک کتاب و چند سیخ کباب مردد بوده ام و امروز به خاطر همدردی میخواهم تورا از این دو دلی رها سازم.
کار استادهمیشه با پشتکار بی نظیر همراه بوده و نمونه ای برای دانشجویان دانشگاه بوده است.
ضمنا دکتر حجازی همواره لطف خداوند ، حمایت خانواده ، رهنمودهای استاد ساعی و همراهی همسر و دانشجویان را رمز موفقیت خود می دانست.
استاد در شهریور ماه سال 1385 دار فانی را وداع گفت و پس از آن شاگردانش هرجایی گرد هم می آیند با ذکر یادش به ادامه راهش در توسعه علمی صنایع چوب کشورتاکید می کنند.

لازم به ذکر است که درخصوص اجرای وصیت نامه آن مرحوم، در تاریخ ۲۹/‏۰۷/‏۱۳۸۸‬  باحضور مسئولین محترم پردیس کشاورزی و دانشگاه تهران از یک‌طرف و سرکار خانم دکتر شاهسوند بغدادی همسر مرحوم دکتر حجازی و جناب آقای مهندس بهرام شاهسوند برادر همسر آن مرحوم؛ و در خصوص نحوه اجرای دقیق وصیت نامه تصمیم گیری به عمل آمد.
مورد وصیت: مبلغ ۲۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال در اختیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران گذاشته می‌شود که به حساب سپرده کوتاه مدت بانکی واریز شده؛ و برداشت آن با امضای رئیس وقت دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، ریاست حسابداری و همسر آن مرحوم دکتر پریچهر شاهسوند بغدادی صورت پذیرد.
شروط وصیت: هرساله ملبغ ۱۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال به فرد رتبه اول در مسابقه ورودی به دوره فوق لیسانس
هرساله ملبغ ۱۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال به فرد رتبه اول در مسابقه ورودی به دوره دکتری
در اختیار گذاشتن جنازه دکتر رضا حجازی به تالار تشریح دانشکده پزشکی دانشگاه تهران

گفتنی است با کیلیک بر روی مقاله می توانید زندگی نامه ی دکتر حجازی را که با قلم دکتر وحید اعتماد نگاشته شده است بخوانید.
 


لینک دانلود فایل

( ۱ )

نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.