استان البرز  همه ظرفیت‌های علمی ،پژوهشی فرهنگی و اجتماعی را برای ارائه الگوی کشاورزی دانش بنیان  به کشور را دارد

۰۷ آبان ۱۴۰۲ | ۱۱:۰۹ کد : ۳۷۵۱۶ اخبار
تعداد بازدید:۲۳۵
رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دنشگاه تهران و دبیر قرار گاه امنیت غذایی و زیستی استان البرز گفت؛ استان البرز پایگاه غنی و یک فرصت بی‌نظیر برای ارائه الگو دهی به کشوراست.

به گزارش روابط عمومی دانشکدگان ، دکتر سید محمد علی ابراهیم زاده موسوی در نشست کارگروه های قرار گاه امنیت غذایی و زیستی دانش بینان استان البرز اظهار داشت : هدف از تشکیل این نشست ها طرح چالش‌ها و فصل‌های مشترک فصل مشترک‌های برای حل مسئله به صورت دانش بنیان است و به جمع‌بندی برسیم به استاندار گزارش دهیم و عملیاتی بودن فعالیت‌ها را عنوان کنیم.


دکتر موسوی بابیان اینکه در این قرارگاه 6 کارگروه تشکیل شده اعنوان کرد: کارگروه اول- توسعه و انسجام بخشی زیست بوم‌های نوآوری و دانش بنیان کشاورزی و منابع‌طبیعی استان
کارگروه دوم نهاده‌ها (بذر، کود، سم، افزودنیهای غذایی و مکمل‌ها)
کارگروه سوم(افزایش بهره وری و مدیریت منابع و مصرف آب
کارگروه چهارم(نظام هوشمند پایش سلامت محصولات کشاورزی و غذایی) 
کارگروه پنجم (مدیریت پسماندهای استان)
کارگروه ششم( کاربردهای فناوری هسته ای در کشاورزی و منابع طبیعی) است که در این کار گروه ها چالش ها و راه حل ها ارائه می شود و برای عملیاتی شدن به استان دار عنوان خواهد شد.


وی در ادامه گفت:  استان البرز پایگاه غنی است و یک فرصت بی‌نظیر برای ارائه الگو دهی کشاورزی دانش بنیان  به کشور ، مشکلاتی که در اینجا هست کل کشور هم دارد و این اگر در اینجا مدل پیدا کنیم کشور هم استفاده می‌کند.


دکتر موسوی در ادامه بیان کرد: در این کارگروه‌ها به بررسی این موضوع میپردازیم که ظرفیت استان چیست؟ ظرفیت‌های استان را شناسایی میکنیم و بررسی می شود که چه ظرفیتی می‌تواند در کنار بخش کشاورزی محیط زیست قرار بگیرد تا  چالش محیط زیست و چالش آب در استان را با در نظر گرفتن ارائه راه کار از دیگر کار گروه ها و دستگاه ها حل کرد.


وی در بحث دانش بنیان ، بررسی معضلات ، ارتقای سطح کشاورزی و محیط زیست استان البرز افزود: در اینها باید استان را به یک سطح معقول دانش برسانیم  وبا استفاده از دانش روز جلو ببریم، زیرساخت‌های خوبی در ظرفیت‌های علمی است در سطح استان وجود دارد مشترک‌ها را بین دستگاه‌های اجرایی،دانشگاه و حاکمیتی پیدا کرده  اولویت گذاری و عملیاتی کینم و می‌توانیم با استفاده از این‌ها راهکار مدل عمل شده ارائه کنیم.


دکتر سید محمد علی ابراهیم زاده موسوی در مورد  چشم انداز کشاورزی اظهار داشت: کشاورزی رکن است توسعه اقتصادی کشور باید دانش بنیان شود پایه اقتصاد دانش بنیان هم کشاورزی دانش بنیان است باید کشاورزی ما دانشگاهی و منحصر به فرد شوددر کشور شود.


وی با بیان اینکه فقط در استان البرز امنیت غذایی در کنار امنیت زیستی ذکر شده عنوان کرد:  منابع طبیعی و محیط زیست جزو کشاورزی‌اند ، باید این دو در کنار هم قرار بگیرندچرا که پایه‌های زیستی در کنار امنیت غذایی است و این قرارگاه می‌خواهد در این چهارچوب کشاورزی و محیط زیست را دانش بنیان کند.


دبیر قرار گاه امنیت غذایی و زیستی استان البرز با بیان اینکه درکشور چشم اندازهای بلند مدت داریم ولی اقدامات کوتاه مدت نداریم خاطر نشان کرد:  این کار گروه ها می تواند برنامه‌های کوتاه مدت کشاورزی ،محیط زیستی و  الگو ارائه  کند. 


دکتر موسوی با بیان اینکه استان البرز می توانددر بخش دانش بنیان کردن کشاورزی  خط شکنی کند اشاره کرد:  استان البرز  همه ظرفیت‌ها را برای خط شکنی دارد انرژی هسته‌ای، موسسات تحقیقاتی بزرگترین و مهم‌ترین دانشکده‌های کشاورزی را دارد همه چیز آماده مدل سازی است برنامه قرارگاه برنامه کوتاه مدت عملیاتی است که طی دوسال به صورت عملیاتی انجام می شود.


دکترکامبیز پورطهماسی معاون پژوهش و فن آوری دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در نشست  قرارگاه امنیت غذایی و زیستی دانش بنیان استان البرز اظهار داشت: قرارگاه امنیت غذایی و زیستی دانش بنیان استان البرز چشم انداز این  استان را به کشور نشان خواهد دادو قرارگاه الگویی است برای سراسر کشور که همه بتوانند این سیاست را انجام دهند.


وی در ادامه گفت:  قرارگاه ترکیبی از اعضای دستگاه‌های اجرایی تحقیقاتی و دانشگاهی و نظارتی که در کنار هم هستندو تنها جایی است که برای حل مسائل پیش رو همه بخش‌ها درگیر هستند و در کارگروه‌ها بخش‌های مربوط به سازمان مدیریت برنامه‌ریزی هم وجود دارد یک برنامه کاملی از دست اندرکاران مرتبط با امنیت غذایی و زیستی وجود دارد.


وی در خصوص فعالیت این قرار گاه بیان داشت:  قرارگاه امنیت غذایی و زیستی دانش بنیان استان البرز قرار نیست به یک مرکز تحقیقاتی تبدیل شود چرا که مرکز تحقیقاتی وجود دارد مراکز اجرایی هم انجام فعالیت خود را دارند آنچه که ما در این قرارگاه دنبال آن هستیم این است که استان در زمینه امنیت غذایی و زیستی کدام جهت و مسیر را باید برود و این دستو العمل را به  زیر مجموعه‌ها و کارگروه‌ها اعلام کنیم در اختیار واحدها قرار دهیم تا استفاده کنند.


 وی همچنین در ادامه افزود: برای نمونه در مجموعه نهاده‌ها قرار نیست که ما بذر بدیم تولید کنند قرار است تمام دست‌اندرکارانی که مرتبط با بذر در استان در حال فعالیت هستند در یک میز جمع شوند و از همه گزارش کار بخواهیم و خط و نقشه راه بدهیم و بذرها را در اختیار موسسه تحقیقاتی استان که در راستای فعالیت‌هایش است قرار دهیم  که باعث پیشرفت پروژه تحقیقاتی شان باشد. این‌برنامه ها  در قرارگاه سیاست گذاری خواهد شد و در اختیار افراد قرار خواهد گرفت.


دکتر پور طهماسی در خصوص مسئله آب استان  بیان کرد: در مورد آب تحقیقات زیادی انجام شده دستورالعمل‌ها زیاد است همه واحدها را  در قرارگاه بسیج می‌کنیم تا مصرف آب را در استان بهینه کنیم یک بخشی از مصرف آب مربوط به بخش کشاورزی است  و بخش دیگر صنعتی  و خانگی است هرتحقیق و فعالیتی  که در حال حاضر در بخش  آب انجام شده است را جمع آوری می‌کنیم و در اختیار کارگروه‌ها قرار می‌دهیم تا بحث و تبادل نظر انجام گیرد در نهایت در استان اجرایی خواهد شد بهینه‌ترین تحقیقات را در کارگروه انتخاب کرده به باغدار و جنگلدار و... ابلاغ می‌کنیم که در این زمینه انجام دهند .


وی با بیان اینکه در قرارگاه امنیت غذایی و زیستی دانش بنیان دنبال انجام کار تحقیقاتی، دستورالعمل‌ها و آیین نامه‌های جدید نیستیم اشاره کرد: آیین نامه‌ها و دستورالعمل‌های بین رشته‌ای وجهت دهی بین رشته‌ای تحقیقات یکی از اهداف قرارگاه است و جهت دهی تحقیقات در مراکز تحقیقاتی کل استان  به دانشگاه‌ها و جهاد دانشگاهی و مراکز تحقیقاتی وزارتخانه‌ها صورت می‌گیرد.


دکتر مجید درگی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرزدر این نشست با بیان اینکه  ما نیازمند یک  سیاست گذاری کلان در سطح استان هستیم اظهار داشت : صنایع از حاکمیت مطالبه جدی دارند در راستای توسعه بیشتر شهرک‌های صنعتی و ایجاد زیرساخت‌های آن ، ضمن اینکه منابع  زیستی ما در استان یک منبع مشخص و محدودی است آبی که در استان وجود دارد یا باید صرف کشاورزی شود یا صنعت یا شرب یا همه این‌ها حال  به چه نسبت با چه تعادلی باید انجام شود ؟ به همین منظور نیازمند یک سیاست گذاری کلان در سطح استان هستیم.


وی با توجه به اینکه 5 در صد صنایع کشور در استان البرز مستقر است عنوان کرد: طبق تحقیقاتی که  دانشگاه تهران از سال 75 تا کنون انجام داده با توجه به توان اکولوژیکی شهر کرج متناسب با بارگذاری جمعیتی و صنعتی هر آنچه در این شهر بارگذاری شده است تراز شهر را منفی کرده و این منفی تا کون ادامه داشته و نتیجه اش آلودگی، تنش‌های مختلف جمعیتی و اجتماعی شده است.برای نمونه هزار متر مکعب روزانه پس آب صنعتی اشتهارد در زهکش کشاورزی می‌رود و نتیجه‌اش می‌شود آلوده‌ترین رودخانه کشور و این روند ادامه دارد.


رئیس کار گروه پنجم ،مدیریت پسماندهای استان دکترمجید درگی با توجه به شرایط موجود در شهر کرج و تشکیل قرار گاه امنیت غذایی و زیستی دانش بنیان خاطر نشان کرد: جایگاه این کارگروه جایگاه پر اهمیتی است از باب اینکه بتوانیم مشاوره درست و دقیق به استانداری و سیاستگذاران این استان بدهیم باید مطالعاتی که  در زمینه های مختلف در سطح استان انجام شده  در دستور کار سیاست گذاری استان قرار گیرد . برای آینده نیاز به عزم و اراده جدی هستیم  و این قرارگاه می‌تواند این مسیر غلط را سر و سامان دهد. 

دکترعبدالرضا بازدار رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان البرز در این نشست با بیان انیکه نگران آینده استان هستم اظهار داشت: تصفیه خانه‌ها و فاضلاب‌ها اراضی کشاورزی را تهدید می‌کنند ،شهرک‌های صنعتی ماهدشت برای  اراضی کشاورزی هزینه درست کرده با وضعیتی که  پیش رو داریم در بحث کشاورزی در آینده جای نگرانی وجود دارد. 


وی گفت: اقدامات غیر مجازی که در سطح استان صورت می‌گیرد  باید مدیریت کنیم تا  امنیت غذایی استان و  اراضی کشاورزی آسیب نبیند .


رئیس کارگروه چهارم ، نظام هوشمند پایش سلامت محصولات کشاورزی و غذایی در طول زنجیره ، افزود: قرارگاه در این زمینه قطعاً دغدغه دارد و در حال پیگیری است و باید از  ظرفیت قرارگاه بیشتر استفاده کنیم .


دکتر بازدار با اشاره به شرایط استان در کنار فشردگی فعالیت‌ها و جمعیت استان خاطر نشان کرد: فعالیت‌ها در حوزه کشاورزی با محدودیت و مشکل مواجه است و در بخش تصفیه خانه‌ها و فاضلاب‌ها اقدامات رضایت بخشی صورت نگرفته  در این موضوع قرارگاه بیشتر ورود کند ظرفیت استان را در زمینه جمعیت بسنجد چرا که جا برای فعالیت کشاورزی و دامپروری با چالش روبرو شده است.


گفتنی است؛ در این نشست دبیر  هر 6 کار گروه به ارائه گزارش و اهم فعالیت های انجام شده  پرداختند .


( ۱ )

نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.