دکتر کریم ساعی سمبل تفکر مدیریت امنیت پایدار زیست بوم های کشور است
به گزارش روابط عمومی دانشکدگان کشاورزی ومنابع طبیعی ، «سید محمدعلی ابراهیم زاده موسوی» روز دوشنبه در آیین بزرگداشت هفتاد و یکمین یادبود استاد کریم ساعی، بنیانگذار علوم نوین منابع طبیعی در ایران که در سالن اجتماعات امام خمینی (ره) دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران مستقر در کرج برگزار شد، افزود: افرادی مثل ساعی هر روز که می گذرد یادشان بزرگتر می شود زیرا از جمله الگوهای بسیار خوبی است که علمی را که پایه گذاری کرد هیچوقت کهنه نمی شود و هر روز در حال بزرگ شدن است.
وی اظهار کرد: ساعی خلق ایده کرد و برای آن تشکیلات و سازمان ایجاد کرد که نشان می دهد که در وجودش عشق به توسعه کشور بوده است و ایران را سبز می خواست و توسعه جنگل ها از آرمان های این مرحوم بوده و برای رسیدن به آن قدم برداشت که پارک ساخت و خیابان ولیعصر کنونی را پایه گذاری کرد و دانشکده منابع طبیعی را ایجاد کرد.
وی گفت: برای اینکه این تشکیلات از بین نرود علم و ساختار می خواهد که این نگاه به کار و فعالیت و تلاش برای حل مشکلات کشور یک الگوی بسیار جذاب است و این الگو در هیچ دانشگاهی نمی تواند تدریس شود.
ابراهیم زاده موسوی افزود: ساعی برای امنیت زیستی کشور قدم برداشت که حیات، آینده، توسعه، فرهنگ، اقتصاد و اقتدار این کشور در آینده وابسته به امنیت زیستی و بعد امنیت غذایی است.
فرصت زیست بوم ها با بهره برداری ها به تهدید تبدیل می شود
وی با بیان اینکه این وادی بسیار بزرگ و گسترده است که فعالیت بسیار گسترده ای را می طلبد، ادامه داد: دانشجویان این حوزه باید خلاقیت داشته باشند زیرا حوزه علمی به این گستردگی در هیچ کجای کشور نیست که علاوه بر فرصت یک تهدید است زیرا اگر این بهره برداری همین گونه ادامه یابد به تهدیدی برای زیست کشور تبدیل می شود.
رییس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه ساعی خدمات ماندگاری را ارایه کرد که باید از آن نسخه برداری کرد، اضافه کرد: این نسخه ها قابل کپی کردن است و فقط برای ساعی نبود و باید تک تک دانشجویان این دانشکدگان ساعی شوند و شاهد باشیم روزی آرمان ساعی که همه ایران را سبز و باطراوت و توسعه یافته و شاد می خواست، توسط تمام شما دانشجویان و اساتید محقق شود.
وی گفت: مرحوم ساعی از جمله افرادی بود که برای اقتدار و امنیت کشور قدم برداشت که این راه قابل رفتن و دسترسی و این الگوها قابل تکرار هستند و باید دانشگاه ها را به این سمت هدایت کرد تا این مسیر را انتخاب کنند تا آینده کشور از این ذخایر داشته باشد.
اجرای طرح ملی کاشت یک میلیارد درخت تدریجی و بیش از چهار سال زمان می برد
رییس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور با اشاره به اینکه طرح ملی کاشت یک میلیارد درخت را برای چهار سال تعریف و اعلام کرده اند، گفت: از لحاظ علمی اجرای این طرح تدریجی و بیش از چهار سال زمان می برد.
به گزارش روابط عمومی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی ، «علی علیزاده علی آبادی» در آیین گرامیداشت هفتاد و یکمین سالگرد درگذشت «کریم ساعی» بنیانگذار علوم نوین منابع طبیعی ایران ، افزود: ما به عنوان کمیته علمی اعتقاد نداریم که اجرای این طرح تقسیم بر چهار برای چهال سال شود و هر سال ۲۵۰ میلیون کاشته شود که اگر شود با اشکال روبرو است.
وی کار علمی را یک کار تدریجی دانست و اظهار کرد: انجام این طرح ۱۸۰ هزار میلیارد ریال هزینه دارد که اگر قرار باشد با اعتبارات دولت اینکار صورت بگیرد از نظر کمیته علمی کاشت یک میلیارد درخت در اولویت سازمان منابع طبیعی و کشور قرار ندارد.
علیزاده علی آبادی گفت: یعنی اگر قرار است هزینه این طرح را دولت بپردازد تا یک میلیاردنهال تولید و به عرصه برود از نظر ما کارهای واجبتری در منابع طبیعی هست که در اولویت است که اگر پولی هست باید آنجا هزینه شود.
وی افزود: این طرح از ابتدا یک طرح مردمی بود و باید عمده اعتبارات آن از بخش های فراسازمان منابع طبعیی چه دولتی و چه غیردولتی تامین شود و باید حمایت بخش های دیگر غیر دولتی، دولتی، صنعت و نهادهای مردمی برای انجام این طرح جلب شود.
وی ادامه داد: اگر چه برای شروع کار اعتباری بالغ بر ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال در نظر گرفته شده که اگر تخصیص یابد طرح جلو می رود.
رییس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور اضافه کرد: از دیدگاه علمی اگر یک عرصه خالی با یک گونه خاص درختکاری شود، بیابان سبز ایجاد می شود ولی این بیابان سبز اینگونه نیست که نقشی در تثبیت گرد و غبار و تولید اکسیژن و تثبیت CO۲ داشته باشد.
وی گفت: اگر بتوانیم با حمایت های مردمی جنگل های خود را توسعه دهیم و جنگلگاری در اقصی نقاط کشور انجام دهیم در صورتیکه اعتبارات دولتی نیز وجود داشته باشد این اعتبار باید برای حفظ آنچه که در بخش های مختلف داریم و سایر اولویت های این سازمان بکار ببریم.
طرح مدیریت پایدار جنگل ها برای 104 حوزه شمال کشور تهیه می شود
به گزارش خبرنگار روابط عمومی، معاون امور جنگل های سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: طرح مدیریت پایدار جنگل ها برای کل 104 حوزه شمال کشور کشور در حال تهیه است.
«نقی شعبانیان» روز دوشنبه در حاشیه آیین گرامیداشت هفتاد و یکمین سالگرد درگذشت «کریم ساعی» بنیانگذار علم نوین منابع طبیعی که در سالن اجتماعات امام خمینی (ره) دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران مستقر در کرج برگزار شد، افزود: این طرح بر اساس شاخص های اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی به صورت واقعی تهیه می شود.
وی در خصوص وضعیت جنگل های ایران اظهار کرد: ایران از نظر جنگل جزو کشورهای فقیر دنیا هست به طوریکه فقط 14.3 میلیون هکتار جنگل داریم که از این میزان بیشتر جنگل ها در عرصه های خشک و نیمه خشک هستند که بسیار آسیب پذیر هم هستند.
وی با بیان اینکه بخشی از این جنگل ها در غرب و بخشی در شمال کشور هستند، گفت: بهره برداری از جنگل های شمال کشور که بالغ بر 2 میلیون هکتار است از سال 1396 با نگاه اکوسیستمی که جنگل ها به عنوان منبع تولید چوب دیده نشوند، در برنامه توسعه ششم متوقف شد.
شعبانیان افزود: با این رویکرد بهره برداری از جنگل های شمال کشور متوقف شد و پس از آن تا حدود سه سال مقرر شد طرح های جایگزین یا مدیریت پایدار جنگل با هدف ارتقای شاخص اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی تهیه شود.
وی با بیان اینکه تاکنون این اتفاق به دلیل مسایل مالی نیافتاده، تصریح کرد: در سال گذشته این مساله خیلی جدی دنبال شد که به در ادامه تهیه طرح برای 104 حوزه شمال کشور طی مدت پنج سال دیده شد.
معاون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به اینکه اکنون در نخستین سال اجرای این طرح تهیه طرح برای 21 حوزه هدفگذاری شده، گفت: ظرفیت های کشور قبلا به صورت برون سپاری به شرکت ها بود که اکنون این ظرفیت به صورت واقعی وجود ندارد لذا برای انجام این طرح ها از ظرفیت دانشگاه ها، موسسات تحقیقاتی و شرکت ها کمک می گیریم.
وی افزود: اکنون با دانشگاه تهران و دانشگاه های شمال کشور تفاهم نامه هایی منعقد کرده ایم که هر دانشگاه عهده دار اجرای دو یا سه طرح هستند و بخشی را نیز سازمان منابع طبیعی به صورت امانی پیگیری می کند.
وی اظهار امیدواری کرد که تا چهار سال آینده برای این 104 حوزه طرح داشته باشیم تا خیلی از مسایل اقتصادی و اجتماعی مناطق جنگلی شمالی کشور و روستانشینان را کم کند.
جنگل های زاگرسی در تولید آب ظرفیتی بی نظیر است
شعبانیان گفت: جنگل های زاگرس به میزان 6 میلیون هکتار است که شاید از نظر صنعتی مورد توجه نباشند ولی از لحاظ نقش اکولوژیکی و حفاظتی و همچنین چرخه آب کشور نقش بی نظیری دارند.
وی با تاکید براینکه به این جنگل ها باید توجه ویژه ای شود، افزود: بر اساس فشاری که بر روی این جنگل ها به خصوص از سوی افراد بومی هست این عرصه ها وضعیت خوبی ندارند ولی سازمان منابع طبیعی 2 سال هست که برنامه ریزی کرده و مدیریت این جنگل ها با مشارکت خود مردم با عنوان جنگل داری مشارکتی انجام می شود.
معاون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری اظهار کرد: این طرح برای 10 استان زاگرس نشین به صورت پایلوت در حال تهیه است و این در حالی است که این طرح باید از حدود 20 سال پیش تهیه می شد.
وی گفت: سند ملی احیای جنگل های زاگرس هم تهیه شده و یک کارگروه هم در سطح دولت تحت عنوان کارگروه احیای جنگل های زاگرس به ریاست معاون اول رییس جمهور تشکیل شده که خیلی از وزرا در آن عضو هستند و اخیرا به دنبال این هستیم که از نمایندگان مناطق زاگرس نشین دعوت کنیم و جلساتی با آن ها داشته باشیم.
وی یادآور شد: به ویژه استانداران مناطق زاگرس نشین دراجرای این طرح کمک زیادی می توانند بکنند و در تلاش هستیم این طرح را حد توان این کار پیش ببریم.
در ادامه دکتر علی رضا عیاری مدرس دانشگاه و تدوین گر کتاب تاریخ دانشکدگان کشاورزی ومنابع طبیعی ،دکتر اعتماد نایب رییس انجمن جنگلبانی ایران، دکتر احمدی استاد پیشکسوت و رئیس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم کشور ، مهندس علی کشاورز رئیس جمعیت همیار کرج ،دکتر مهدی قربانی رئیس دانشکه منابع طبیعی در این مراسم به سخنرانی پرداختند.
در مراسم گرامیداشت هفتاد و یکمین سالگرد مرحوم دکتر کریم ساعی با حضور مسئولان کشوری و استانی امروز در سالن اجتماعات امام خمینی (ره) دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران برگزار شد از دانشجویان ساعی با لوح تقدیر و تندیس تقدیر به عمل آمد.
در پایان با حضور در مزار دکتر ساعی با ذکر فاتحه و سرودن اشعار مولودی یاد و خاطره ی او را گرامی داشتند.
گفتنی است ؛ مرحوم دکتر کریم ساعی در سال ۱۲۸۹ خورشیدی در مشهد به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در زادگاهش به پایان رساند و وارد مدرسه عالی فلاحت دانشگاه تهران، واقع در کرج شد و در سال ۱۳۱۰ خورشیدی با درجه مهندسی فارغالتحصیل شد.
در فاصله سالهای ۱۳۰۷ تا ۱۳۱۳ که دانش آموختگان ایرانی به خارج کشور اعزام میشدند، کریم ساعی نیز برای مدت دو سال به مونپلیه در انستیتو اگرونومیک فرانسه رفت و با درجه ممتاز فارغالتحصیل شد.
به دلیل موفقیتهای پیدرپی در همان سالهای تحصیل در فرانسه مجله روودوبوآ (به فرانسوی: Revue de bois) با چاپ عکس و زندگینامهاش، او را یکی از نوابغ و نوادر علمی معرفی کرد.
پس از آن ساعی به آمریکا اعزام شد و در سال ۱۳۱۶ فوق لیسانس خود در رشته آمار جنگل از دانشگاه برکلی کالیفرنیا گرفت.
پس از بازگشت به ایران در همان سال به خدمت اداره کل کشاورزی درآمد و نخستین تشکیلات جنگلبانی ایران را در واحدی به نام دایره جنگل در اداره کل فلاحت تاسیس کرد.
او در سال ۱۳۱۷ ریاست دایره جنگل را به عهده گرفت و پس از آن موفق شد اداره جنگلبانی را در سال ۱۳۱۹ خورشیدی بنیان گذارد.
در سال ۱۳۲۱ خورشیدی به پیشنهاد او دانشکده کشاورزی کرج، رشته جنگل را بنیان گذاشت و خود او به عنوان مدرس مشغول به تدریس این رشته در دانشگاه تهران شد. از سال ۱۳۲۴ پس از انتقال دانشکده کشاورزی از فلاحت به دانشگاه تهران، رشته جنگل توسعه بیشتری پیدا کرد.
سرانجام در روز پنج شنبه چهارم دی ۱۳۳۱ خورشیدی کریم ساعی در راه بازگشت از یک ماموریت پژوهشی از شیراز به تهران بر اثر سقوط هواپیمای مسافربری شرکت هواپیمایی ایران نزدیک فرودگاه مهرآباد جان خود را از دست داد.
نظر شما :