احداث «اولین پارک تغییر اقلیم یونسکو در کشور» در ایستگاه آموزشی و پژوهشی طالقان دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران کلید خورد.

۰۱ مهر ۱۴۰۳ | ۱۰:۰۴ کد : ۴۳۵۳۸ اخبار
تعداد بازدید:۸۶
انعقاد تفاهم‌نامه همکاری به‌منظور احداث «اولین پارک تغییر اقلیم یونسکو در کشور» بین مرکز بین‌المللی مدیریت جامع حوزه آبخیز و ‌منابع زیستی در مناطق خشک و ‌نیمه‌خشک و دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، در دانشکدگان کشاورزی ومنابع طبیعی دانشگاه تهران کلید خورد.

به گزارش روابط عمومی دانشکدگان ؛ روز دوشنبه ۲۶ شهریورماه ۱۴۰۳ در محل سالن شورای دانشکده منابع طبیعی با حضور جمعی از اساتید، مدیران گروه و‌ جمعی از مسئولین سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشورتفاهم‌نامه همکاری به‌منظور احداث «اولین پارک تغییر اقلیم یونسکو در کشور» بین مرکز بین‌المللی مدیریت جامع حوزه آبخیز و ‌منابع زیستی در مناطق خشک و ‌نیمه‌خشک و دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران برگزار شد.


 دکتر مهدی قربانی رئیس دانشکده منابع طبیعی  دانشکدگان کشاورزی ومنابع طبیعی دانشگاه تهران در این مراسم بیان کرد: بودجه در نظر گرفته‌شده توسط سازمان برنامه‌وبودجه برای حل مشکلات و چالش‌ها توسط سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، علی‌رغم افزایش اعتبارات از ۴.۲ همت در سال ۱۴۰۲ به ۴.۶ همت در سال ۱۴۰۳ همچنان ناکافی است و ایجاد کانال‌های جدید مالی ضروری است.

وی تقویت فعالیت‌های بین‌المللی به‌منظور استفاده از منابع آن و تغییر نظام برنامه‌ریزی سازمان برنامه‌وبودجه به‌صورت برنامه‌ جامع حوزه آبخیز را روش‌هایی جهت ایجاد کانال‌های جدید مالی دانست.

دکتر قربانی با اشاره به تغییر شرایط اکولوژیک، اجرای قوانین مصوب در سال ۱۳۴۲ را نادرست دانست و اظهار داشت ضمن تغییر نظام اکولوژیک، نظام انسانی نیز نیازمند تغییر خواهد شد و قوانین مرتبط با حوزه منابع طبیعی و محیط‌زیست کشور را ملزم به بازنگری جدی دانست.

استاد دانشگاه تهران، ضمن تأکید بر ایجاد پیچیدگی هنگام تلاقی مسائل انسانی و اکولوژیک، به موضوع منابع طبیعی به‌عنوان جایگاهی همراه با تعارض بسیار در بین ذی‌نفعان اشاره کرد و هنر مدیریت منابع طبیعی را کاهش این تعارضات عنوان کرد : می‌توان پس از ساخت و اجرای این آزمونه در طی یک برنامه میان‌مدت، سازمان برنامه‌وبودجه و کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی را در جهت اصلاح و تغییر در شیوه حکمرانی در منابع طبیعی و محیط‌زیست کشور از حکمرانی دولتی به سمت حکمرانی مشارکتی متقاعد نمود. وی عنوان کرد دانشگاه می‌تواند جهت تحقق مسئولیت اجتماعی خود به‌عنوان نهاد علم به بخش اجرا به‌منظور رسیدن به حکمرانی خوب کمک کند.

دکتر قربانی با تأکید بر اهمیت شناسایی وضعیت موجود و وضعیت مطلوب گفت: دانشکده منابع طبیعی قادر به تشکیل یک کمیته متشکل از اعضای هیئت‌علمی دانشکده می‌باشد تا به کمک روش‌ها و تکنیک‌های آینده‌پژوهی به درک درستی از وضعیت آینده برسیم تا اعتبارات در فرآیندهای درست و پیش‌بینی‌شده صرف گردیده و بودجه در راستای انجام طرح‌های درست هزینه شود.

رئیس دانشکده منابع طبیعی، در پایان خاطرنشان کرد: دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران در رشته فناوری و کارآفرینی و پایدار در مقطع کارشناسی ارشد از مهرماه سال ۱۴۰۳ دانشجو پذیرفته است و دانشجویان آن می‌توانند به‌منظور کمک به حل خلأهای کشور، توسط سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور بورسیه تحصیلی شوند.

وی همچنین با تأکید بر اهمیت توسعه و نوسازی آموزشی گفت: بازنگری درسی رشته‌های منابع طبیعی، برنامه‌ریزی جهت ایجاد رشته سیاست‌گذاری منابع طبیعی، راه‌اندازی نشریه حکمرانی منابع طبیعی و نشریه سیستم‌های سازگار پیچیده (JCAS) به زبان انگلیسی و همچنین تأسیس مرکز تحقیقات حکمرانی منابع طبیعی را ازجمله اقدامات این دانشکده در جهت انجام رسالت‌ خود بوده است و اتصال این نوع اقدامات به بخش اجرا از مسئولیت‌های اجتماعی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری می‌باشد؛ چراکه عدم انسجام بین این دو نهاد باعث ضعف سازمان در زمینه جامع‌‌نگری و ارائه تجارب به بخش قانون‌گذاری شده و کنار هم قرارگیری دانشکده منابع طبیعی و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور باعث استحکام و اثربخشی بهتر فعالیت‌های مدیریتی و درنتیجه حکمرانی خوب منابع طبیعی خواهد شد.


همچنین در این مراسم دکتر حمید نوری؛ رئیس مرکز بین‌المللی مدیریت جامع حوزه آبخیز و منابع زیستی در مناطق خشک و نیمه‌خشک تحت نظارت یونسکو؛ با اشاره به مذاکرات انجام‌شده بین وزارت جهاد کشاورزی و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به‌منظور تدوین آیین‌نامه تغییر اقلیم، اقدامات پیش‌بینی‌شده در این آیین‌نامه را به‌عنوان نقشه راه دانست و گفت: این مرکز بین‌المللی، اولین بخش کمیته تخصصی خود را در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تشکیل داده که این مرکز به‌عنوان دبیر کمیته تغییر اقلیم معرفی‌شده و فعالیت خود را از سال ۱۴۰۲ آغاز و اولین شورای راهبری خود را در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ برگزار کرده است.

این کمیته منطقه طالقان را به‌عنوان اولین پارک تغییر اقلیم در خاورمیانه در نظر گرفته است و از رویکرد مدیریت جامع حوزه آبخیز (IWM) جهت حل موضوع تغییر اقلیم استفاده می‌کند. ایشان حضور دانشجویان و آشنایی آن‌ها با رویکردهای طبیعت‌محور و تأثیر مشارکت کودکان، جوانان و زنان در یادگیری و آموزش را به‌عنوان اقدامات آموزشی و پژوهشی در نظر گرفته‌شده در آیین‌نامه مذکور عنوان کرد.


وی افزود: به دلیل موقعیت جغرافیایی منطقه طالقان در میان رشته‌کوه البرز، انتخاب این منطقه آزمونه به‌منظور اجرای طرح می‌تواند به‌مرور کل اکوسیستم این کوهستان را تحت تأثیر قرار داده و همچنین وجود ایستگاه سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در منطقه طالقان را به‌منظور برداشت داده‌های مناسب، نکته مثبتی جهت کمک به پیشبرد طرح دانست. دکتر نوری افزود برنامه‌ریزی جهت در نظر گرفتن رشته‌کوه زاگرس به‌عنوان آزمونه شماره دو توسط سازمان برنامه‌وبودجه مدنظر قرارگرفته است و امیدواریم ارتقای سلامت این مناطق کوهستانی، باعث حفظ سلامت کل منابع طبیعی کشور شود.


رئیس مرکز بین‌المللی مدیریت جامع حوزه آبخیز و منابع زیستی در مناطق خشک و نیمه‌خشک با تأکید بر اهمیت تغییر مقیاس برنامه‌ریزی و ارائه طرح‌ها از سطح روستایی به ملی و ارائه تجربیات و برنامه‌های گذشته گفت: در تمام استان‌های کشور یک حوزه آزمونه کوچک راه‌اندازی شده است که این حوزه تجربه کار با جوامع روستایی را مدنظر قرار می‌دهد و باهدف توانمندسازی به‌منظور رسیدن به رفاه نسبی، برداشته شدن فشار از روی منابع طبیعی و شروع کار سازمان منابع طبیعی برای احیای این منابع فعالیت می‌کند و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور نیز معتقد است بدون اجماع و توافق همه، انجام و پیشبرد طرح‌ها به‌منظور ایجاد این تغییرات امکان‌پذیر نخواهد بود. دکتر نوری به ثبت زمین‌لغزش‌های جدید در جنگل‌های هیرکانی و بخش‌هایی از زاگرس و اهمیت این لغزش‌ها در افزایش بار رسوب حوزه‌های آبخیز اشاره کرد و با تأکید بر اهمیت مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز آن را عامل کاهش چالش‌، خطا و انحرافات جدی دانست.

وی به اهمیت وجود پارک تغییر اقلیم و ثبت داده‌ها به‌منظور مدیریت حوزه آبخیز طالقان، منطقه خیرودکنار و جنگل‌های هیرکانی تأکید کرد. ایشان همچنین انعقاد تفاهم‌نامه با دانشکده منابع طبیعی را بستری برای برگزاری‌ کارگاه‌‌ها، اجرای پایا‌ن‌نامه‌ها و رساله‌ها و دیگر اقدامات تعاملی و گامی مؤثر در جهت پیشبرد اهداف مشترک دو نهاد دانست.


در ادامه این مراسم نیز دکتر حسن احمدی؛ استاد پیشکسوت دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران و رئیس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران؛ ضمن تأکید بر اهمیت انسجام‌بخشی تحقیق، آموزش و اجرا در خصوص راه‌اندازی این مرکز ابراز امیدواری کرد و آن را بستری جهت مطرح‌شدن طرح جامع‌نگری حوزه آبخیز دانست.

ایشان ضمن اشاره به تحقیقات انجام‌شده در ایستگاه تحقیقاتی و پژوهشی دانشکده منابع طبیعی در منطقه طالقان و انتشار مقالات و ارائه طرح‌های مدیریت جامع حوزه آبخیز به وزارت علوم در قالب قطب مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز، افزود: اجرای این طرح در منطقه کوهستانی طالقان می‌تواند الگویی برای کل کشور باشد چراکه در صورت اجرایی شدن این طرح در اکوسیستم کوهستانی پایین‌دست نیز خودبه‌خود در قالب طرح جامع اجرا خواهد شد.

استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، ضمن تأکید بر اهمیت انعقاد تفاهم‌نامه فی‌مابین مرکز بین‌المللی مدیریت جامع حوزه آبخیز و منابع زیستی در مناطق خشک و نیمه‌خشک و دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، حکمرانی تغییر اقلیم و حکمرانی سرزمین و منابع طبیعی را به‌صورت مجموعه‌ای به‌هم‌پیوسته دانست و چالش جدی کشور در زمینه حل مشکلات منابع طبیعی و محیط‌زیست کشور را عدم موفقیت در ایجاد نگاهی جامع و یکپارچه در سطح ملی دانست.


پایان بخش مراسم امضای تفاهم نامه همکاری به‌منظور احداث «اولین پارک تغییر اقلیم یونسکو در کشور» بین مرکز بین‌المللی مدیریت جامع حوزه آبخیز و ‌منابع زیستی در مناطق خشک و ‌نیمه‌خشک و دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران بود که به امضای دکتر قربانی رئیس دانشکده منابع طبیعی و دکتر نوری رئیس مرکز بین‌المللی مدیریت جامع حوزه آبخیز رسید.
 


نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.