آغاز پژوهشهای راهبردی ستاد کل نیروهای مسلح برای امنیت غذایی
به گزارش روابط عمومی، دکتر شهاب بیشه سری عصر روز سه شنبه در نشست «از حکمرانی تا امنیت غذایی پایدار» که در سالن شورای دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران برگزار شد، به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص نقشه جامع علمی کشور اشاره کرد و افزود: ایشان ارتباط جدی جامعه و صنعت و پژوهش محور بودن و مأموریت گرا شدن دانشگاه و تلاش برای افزایش شتاب علمی دانشگاهها را خواستار شدند.
وی کسب مرجعیت علمی و حل مسائل کنونی و آینده کشور را از دیگر خواستههای مقام معظم رهبری دانست و اظهار کرد: در نیروهای مسلح ذیل طرح جهاد علمی نقشه علمی داجا را داریم که در حوزههای حکمرانی و راهبردی مثل آب و امنیت غذایی ورود کردهایم تا بتوانیم با همکاری و هماهنگی و تدوین اسناد و ره نگاشتهای علمی در آمایش جمهوری اسلامی ایران این مسائل بزرگ را حل کنیم.
وی گفت: ذیل طرح جهاد علمی یک سری مراکز نوآوری تخصصی با دانشگاههای بخش ملی و بزرگ شروع کردهایم که منابع آن نیز تأمین شده است.
دکتر بیشه سری افزود: نسبت به امنیت غذایی یک درک راهبردی داریم که تاب آوری ملی را میتواند خدشه دار کند که رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در دیداری که با رئیس جمهور شهیدمان در شهریور ۱۴۰۱ داشتند از مساله امنیت غذایی بعنوان یک مساله درجه یاد کردند.
چهار مأموریت اصلی نیروهای مسلح در امنیت غذایی
دبیر علمی امنیت غذایی ستاد کل نیروهای مسلح ادامه داد: سرفصل امنیت غذایی در نیروهای مسلح چهار مأموریت اصلی است که تأمین و تولید غذا، دسترسی و پایداری و سلامت غذا را شامل میشود که آب یک عنصر راهبردی در تمام این چهار زیرمجموعه است.
وی به موضوع ایمنی غذا نیز اشاره کرد و گفت: امروزه در دنیا تغییرات و دستکاری های عمدی در غذا به وجود میآورند که در آینده ممکن است با جنگ غذا نیز روبرو شویم.
وی افزود: در آمایش کشور در ۱۶۵ میلیون هکتار اراضی کشاورزی ۱۲۵ میلیون تن غذا تولید میکنیم در حالی که برای جمعیت ۸۵ میلیون نفری به ۱۵۴ میلیون تن غذا نیاز داریم.
دکتر بیشه سری اضافه کرد: همچنین روزبروز منابع تولید رو به فرسایش است که بحث فرسایش خاکی و بهره وری آب از جمله آنها به شمار میرود ضمن اینکه به درستی میزان برداشت آب در کشاورزی را نمیدانیم و علاوه بر آن وابستگی در زنجیرههای بالادستی این حوزه را داریم.
وی با بیان اینکه در زنجیر طیور بیش از ۹۰ درصد به خصوص در نهادهها مثل ذرت، کنجاله، سویا وابستگی داریم، گفت: تا سه سال گذشته چهار درصد زنجیره طیور به دست زنجیره ایرانی بوده و مابقی خارج از این موضوع بوده است و وابستگی گستردهای در نهادههای غذایی داریم.
وی همچنین به پایین آمدن سرانه مصرف گوشت قرمز به زیر پنج کیلوگرم اشاره کرد و افزود: این موضوع یک زنگ خطری برای ما به شمار میرود ضمن اینکه در بحث مصرف شیر و تخم مرغ و ماهی بین مصرف داخلی و جهانی اختلاف زیادی افتاده است.
وی با بیان اینکه پژوهشهای راهبردی را در امنیت غذایی شروع کردهایم، تصریح کرد: این پژوهش راهبردی چهار محور ابتدایی آن بحث حکمرانی آب، احیای و ارتقای مرغ لاین و ارتقای تولید بذور استراتژیک است که با همکاری دانشگاههای ملی در قالب پروژههای سطح یک و دو، نوظهور و بدیع و پسا دکترا در وزارت دفاع جریان دارد.
مسئول دفتر برنامه امنیت غذایی ستاد کل نیروهای مسلح کشور بیان کرد: همچنین اطلس همکاریهای پژوهشی و فناوری ذیل جهاد علمی با نهادهای نوآوری و مؤسسه و دانشگاهها و شرکای فناور و سازمانهای پژوهشی داشتهایم که حدود یک دهه است فعالیت میکنیم.
فعالیت ۹ پایگاه هوشمند امنیت غذایی در کشور
دکتر بیشه سری گفت: ۹ پایگاه هوشمند امنیت غذایی به نام دفتر شهید فهمیده در استانهای مختلف در حال راه اندازی است و قرار است ۶ مراکز نوآوری آب هم در دانشگاههای ۶ استان کشور راه اندازی شود.
وی با بیان اینکه یک مساله بین بخشی را نمیتوان با بخشی نگری حل کرد و یک دانشگاه و صنعت نمیتواند وارد حل این مسائل شود، افزود: دکان آب در کشور بسیار زیاد است و هزینه زیادی برای آن میشود ولی وضعیت آب به جای اینکه بهتر شود بدتر میشود که با این صرف هزینه نشان میدهد مساله را بخوبی موشکافی نکردهایم و به دنبال حل مسائل زودگذر بودهایم و برای رفع مشکل از یک جا مشکلات دیگری ایجاد کردهایم.
نظر شما :